Režiser Cameron Crowe z glavnima igralcema Orlandom Bloomom in Kirsten Dunst. Foto: EPA
Režiser Cameron Crowe z glavnima igralcema Orlandom Bloomom in Kirsten Dunst. Foto: EPA
Projekcije filma se je udeležila tudi ena od igralk Susan Sarandon. Foto: EPA

Film se tako tudi začne - s smrtjo očeta glavnega igralca, v vlogi katerega je nastopil Orlando Bloom. Po režiserjevih besedah se Elizabethtown začne tako, kot se večina izdelkov sedme umetnosti konča, zato se je Crowe vprašal, kako se zgodba drugih odvija po smrti njihovih bližnjih in kako naj se soočijo s svojim življenjem?

Film je nastajal na podlagi resničnega režiserjevvega življenja, saj je v snemanje, potem ko mu je nepričakovano umrl oče, vložil tudi nekaj lastnih izkušenj. Inspiracijo je dobil v smehu in solzah, ali - kot so jih njegovi starši poimenovali - ob kruhu in čokoladi. S tem so imeli v mislih italijansko komedijo Kruh in čokolada iz leta 1973, ki je pripovedovala zgodbo o sicilijanskem delavcu, ki išče boljše življenje v Švici.

Kritika na obsedenost z uspehom
Elizabethtown, za produkcijo katerega je med drugim poskrbel tudi igralec Tom Cruise, pripoveduje zgodbo o neuspelem oblikovalcu čevljev iz Oregona, ki začne po novici o nenadni očetovi smrti razmišljati o samomoru, a to idejo opusti in se raje sooči s pokojnim očetom. Kmalu pa s pomočjo veselja polne stevardese in svojih čudaških sorodnikov ponovno spozna radost življenja. Po Crowovih besedah je film kritika na obsedenost z upsehom na eni in porazom na drugi strani, ki je po njegovih besedah vse bolj prisotna v ZDA.

Poleg zvezdnika trilogije Gospodar prstanov in zgodovinskega spektakla Troja Orlanda Blooma pa je v filmu mogoče videti še Kirsten Dunst, Aleca Baldwina in Susan Sarandon.