Ganljivi film La demora je Pla posnel po resničnih dogodkih. Foto: Spletna stran festivala
Ganljivi film La demora je Pla posnel po resničnih dogodkih. Foto: Spletna stran festivala
V Zamudi, tretjem celovečercu urugvajskega režiserja Rodriga Plaja, se stres in napor oskrbe priletnega očetna izkažejo za preveliko breme za Mario, 40-letno mamo treh otrok iz Montevidea.
Motovunski festival velja za enega od tistih z najprijetnejšo atmosfero v regiji. Foto: Spletna stran festivala

Nagrade so ob koncu festivala podelili v sredo. Nagrado FIPRESCI je dobil film Play (Igra) švedskega režiserja Rubena Östlunda, nagrado za najboljši kratki film pa nizozemski film Elephant Feet (Slonove noge) režiserja Dana Geesina.

Urugvajski film La demora je bil nagrajen zaradi svoje humanosti in nežnosti ter ekspresivne in čustvene zgodbe o družinski ljubezni, ki izkazuje izrazito sveže režijske pristope. Film je zgodba o senilnem očetu, ki nenehno pozablja stvari, njegova hči Maria pa mora za vse skrbeti sama. Nagrajenca je izbrala žirija, ki so jo sestavljali Simon Perry, Jagoda Kaloper in Ruth Bradley.

Debitantski film srbske režiserke Miloševe Klip je nagrado bauer, kot piše v obrazložitvi, dobil za izjemno avtentičnost in avtorsko brezkompromisnost pri obravnavanju psiholoških travm aktualne tranzicijske stvarnosti. Film, ki ga je režiserka opredelila kot "seks, ljubezen in turbofolk", prikazuje svet vinjenih in drogiranih najstnikov na robu beograjskega predmestja.

V izboru za nagrado bauer je premagal hrvaški film Ljudožder vegetarijanac (Ljudožerec vegetarijanec) Branka Schmidta in slovenski film Izlet Nejca Gazvode.

Za dobitnika nagrade FIPRESCI Play režiserja Östlunda so med drugim zapisali, da gre za mogočen prikaz sodobne Evrope v najrazvitejši demokraciji.

Že predtem so razglasili tudi prejemnike drugih nagrad. Nagrada Maverick je pripadla kultnemu britanskemu režiserju Terenceu Daviesu, nagrado 50 let pa sta dobila Veljko Bulajić in Lordan Zafranović.

Letošnji festival v Motovunu, 15. po vrsti, je v glavnem programu prikazal 22 filmov, tudi slovenski celovečerec Kruha in iger Klemena Dvornika.