Glavni vlogi v filmu, katerega snemanje je stalo 1,6 milijona dolarjev, sta odigrala Tony Leung in Fan Bingbing. Foto: Spletna stran filma
Glavni vlogi v filmu, katerega snemanje je stalo 1,6 milijona dolarjev, sta odigrala Tony Leung in Fan Bingbing. Foto: Spletna stran filma
Izgubljeni v Pekingu
Kaj prostitucija - v kitajskih filmih ni zaželeno niti, da bi se videlo, da imajo umazane ceste.

Kitajski film Izgubljeni v Pekingu je bil namreč še prejšnji teden v domovini prepovedan, zdaj pa je dobil blagoslov za pot na filmski festival v Berlinu – a le pod enim pogojem. Režiserka Li Yu je morala iz njega izrezati najbolj "spornih" petnajst minut, v katerih je bilo moč videti prizore posilstva in razrednih spopadov; cenzorji so "požegnali" šele peto popravljeno različico filma.

Distributer za evropski trg (družba Films Distribution) je kljub temu že razglasil, da bodo na sejemskem delu Berlinala film za tuje trge prodajali le v neokrnjeni obliki in to različico morebitnim kupcem tudi predvajali.

Hoja po robu
"Upamo, da bo do 16. februarja, ko bo film tudi javno predvajan, cenzura že popolnoma umaknjena," načrt filmske ekipe razkriva režiserka - to je namreč edini način, da bi tudi širše občinstvo na festivalu videlo necenzurirano različico, njej pa zato ne bi grozila prepoved nadaljnjega dela. Tako špekuliranje je seveda tvegano - če prepoved ne bo umaknjena in bodo predvajali prvotno različico, je na kocki vsa nadaljnja režiserkina kariera.

Organizatorji festivala se v spor ne nameravajo zapletati: kot del uradnega programa bodo predvajali tisto različico filma, ki jo bo izbral distributer.

Kaj je "pičilo" cenzorje?
Na Kitajskem se stroga pravila spodobnosti na velikem platnu v zadnjem času ne rahljajo - prej nasprotno - Kitajska se hoče do olimpijskih iger 2008 svetu predstaviti kot "čista in stabilna" država. Skladno s temi smernicami so po prvem ogledu 112-minutnega filma Izgubljeni v Pekingu zahtevali kar 53 popravkov. Zmotili so jih predvsem ljubezenski prizori med priseljenskim pomivalcem oken in bogato poročeno žensko ter zgodba o tem, kako mestno dekle, ki je izgubilo službo v masažnem salonu, počasi zdrsne v prostitucijo. Iz "očiščene" različice so leteli tudi prizori s kitajsko zastavo, prizor, v katerem v igrah na srečo priigrani denar menja lastnika, in posnetek Mercedesa, ki v temni stranski uličici zapelje v blatno lužo na cesti.