Emmyja se je razveselila ekipa ustvarjalcev švedske miniserije Millenium. Foto: EPA
Emmyja se je razveselila ekipa ustvarjalcev švedske miniserije Millenium. Foto: EPA
Podelitev je vodil Jason Priestley, ki se ga mnogi še vedno spominjajo po vlogi Brandona Walsha v Beverly Hillsu 90210. Foto: EPA

Nagrade je v newyorškem hotelu Hilton tudi letos podeljeval Jason Priestley, nekdanji zvezdnik serije Beverly Hills 90210. Mednarodna akademija televizijskih umetnosti, ki podeljuje nagrade za odličnost v televizijski produkciji zunaj ZDA, je bila ustanovljena leta 1969. Letos je bilo 40 nominirancev iz 20 držav.

Gagin poklon producentu Ameriškega idola
Posebno častno nagrado ustanoviteljev mednarodnih emmyjev je prejel producent oddaje Ameriški idol 62-letni Nigel Lythgoe, in sicer iz rok Lady Gaga. Popzvezdnica je spomnila tudi na njegove radodarne prispevke v dobrodelne namene v višini 140 milijonov dolarjev. Nagrado direktorata akademije pa je dobil ustanovitelj prve indijske zasebne televizije ZEE Subhash Chandra.

K britanski beri je prispeval Christopher Eccleston z vlogo v dramski seriji Accused, ki je bila prav tako razglašena za najboljšo, čeprav je bila "rezerva". Med nominirance se je uvrstila šele po izpadu serije Sherlock, ki je nominirana za ameriške emmyje in ne sme tekmovati v mednarodnih. Nagrado za najboljšo žensko vlogo pa je dobila Julie Walters, ki je v filmu Mo zaigrala nekdanjo državno sekretarko Severne Irske Mo Mowlam.

V kategoriji najboljših televizijskih filmov ali miniserij je slavil švedski Millenium, zasnovan na trilogiji romanov pokojnega pisca Stiega Larssona o novinarju Mikaelu Blomkvistu in težavni hekerki Lisbeth Salander.

Japonci zgledno spremljali čilenske rudarje
Za najboljšo komedijo je bila razglašena belgijska serija Benidorm Bastards, v kategoriji telenovel je slavila portugalska serija Lacos de Sangue (Krvne vezi), v kategoriji drame po resničnih dogodkih pa kanadska Življenje z umorom. Čilenska oddaja Kaj so tvoje sanje pa je slavila v kategoriji oddaj za otroke in mlade.

Brazilija je s TV Globo prišla na podelitev s šestimi nominacijami, odnesla pa je le nagrado v posebni kategoriji novic s posebnim prispevkom o operaciji proti preprodajalcem mamil v Riu de Janeiru. V prav tako posebni kategoriji aktualnih dogodkov pa je nagrado dobila japonska televizija NHK za oddajo o reševanju rudarjev iz rudnika v Čilu.