Coppolovi filmi razkrivajo moč, grozo in absurdnost vojn, s tem pa je njegovo delo postalo simbol sodobne kulture, piše v obrazložitvi. Foto: EPA
Coppolovi filmi razkrivajo moč, grozo in absurdnost vojn, s tem pa je njegovo delo postalo simbol sodobne kulture, piše v obrazložitvi. Foto: EPA
Apokalipsa zdaj
Kultni film Apokalipsa zdaj je leta 1980 pobral oskarja za najboljšo fotografijo in zvok.

Nagrajen je za filme, ki razkrivajo moč, grozo in absurdnost vojn, s čimer je njegovo delo postalo simbol sodobne kulture, so zapisali v obrazložitvi. Danes eden najbolj cenjenih ameriških filmskih režiserjev je, kot še pišejo, zaradi svojih stališč večkrat prišel navzkriž s hollywoodsko industrijo, kar mu je povzročilo nemalo finančnih težav, doživel pa je tudi vrsto nizkih udarcev.
Priznanje, ki ga podeljujejo od leta 1980 in velja za nekakšno špansko Nobelovo nagrado, se je do zdaj imenovala nagrada princa Asturije. Ko je princ Asturije Felipe de Borbon postal španski kralj Felipe VI., se je odločil, da naziv preda svoji hčerki, princesi Leonor. Nagrado podeljujejo v osmih kategorijah, dobitnikom pa jo osebno izroči španski kralj. Dokler Leonor ne bo odrasla, bo kralj Felipe to tradicijo ohranil.
Izjemen pripovedovalec
Predsednik žirije Jose Llado y Fernandez-Urrutia je ob razglasitvi v Ovideu Francisa Forda Coppolo opisal kot izjemnega pripovedovalca zgodb in eno ključnih figur v zgodovini filma, čigar kariera je pomenila nenehen boj za umetniško svobodo. Rodil se je leta 1939 v Michiganu. Zaradi otroške paralize je otroštvo preživel priklenjen na posteljo, kjer se je kratkočasil s postavljanjem lutkovnih predstav. Svetovno slavo je doživel leta 1972 s kultno filmsko priredbo romana Boter, v katerem je med drugim igral Marlon Brando, nase pa je v tem filmu opozoril tudi mladi Al Pacino. Leta 1979 je kritike in javnost znova prepričal z neizprosnim pogledom na vietnamsko vojno Apokalipso zdaj.
Svoj zadnji film Twixt je posnel pred tremi leti, triler pa je, kot je sam dejal, pomenil njegovo vrnitev k bolj osebnim filmom. Poleg 67-letnega režiserja sta bila letos nominirana še nemška violinistka Anne-Sophie Mutter in dansko-islandski umetnik Olafur Eliasson. S priznanjem prejme nagrajenec tudi 50.000 evrov.
Francis Ford Coppola se tako pridružuje dozdajšnjim dobitnikom, med katerimi so režiser Pedro Almodovar, glasbenika Bob Dylan in Leonard Cohen ter pisatelj Amos Oz. Lani je nagrado prejel ameriški arhitekt Frank Gehry.