"Veseli smo, da je letošnji dobitnik nagrade Darko Bratina. Poklon viziji švicarski režiser in producent Willi Hermann, kajti nagovarja nas z vsebinami, ki jih, tako kot italijansko govoreči avtor znotraj švicarskega prostora, čutimo tudi Slovenci v Italiji," je izbiro nagrajenca komentirala Mateja Zorn, vodja projekta Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji. Foto: Kinoatelje
O filmu Niso letele ptice in projektu Otroci otrokom, ki sta zdaj dobila svoje mesto na DVD-nosilcu, je spregovorila Nadja Velušček, avtorica dokumentarnih filmov in članica Kinoateljeja. "Mladi so sami dognali, da nas zgodovina in spomin žal nista naučila dovolj, kajti grozote se danes dogajajo pred našimi očmi," je dejala. Foto: Kinoatelje

Nagrado bodo Hermannu izročili 26. novembra v goriški Hiši filma.

Hermann, rojen leta 1941, je študiral umetnost in film med Luzernom in Londonom. V 60. letih preteklega stoletja se je ustalil v kantonu Ticino, edinem italijansko govorečem v Švicarski konfederaciji. Zaradi pozornosti tako do migracij in meja, delavskega razreda kot tudi do njegovega vsakdanjega življenja na geografski, kulturni in jezikovni meji ga označujejo kot režiserja meje.

Hermann je cineast, ki ga umetnost izrazito zanima. Pozoren je do kompozicijskih elementov filma, poleg tega teži k tehnični dovršenosti filmskega dela. Z željo zagotoviti nadaljnje nepretrgano razvijanje švicarske filmske scene v italijanskem kulturnem polju se v okviru lastne produkcijske hiše Imago Film posveča produkciji prvencev mladih filmskih režiserjev, kot so Erik Bernasconi, Niccolo Castelli in Alberto Meroni, so sporočili iz Kinoateljeja.

Festival Nagrada Darko Bratina. Poklon viziji, ki bo v kinematografih medregijskega prostora med Slovenijo in Italijo predstavil Hermannov obsežni opus, bo potekal med 24. in 30. novembrom. Projekcije bodo v Gorici, Novi Gorici, Ljubljani, Izoli, Trstu, Vidmu in Špetru. V goriški Hiši filma bo 26. novembra potekala tudi strokovna delavnica pod Hermannovim mentorstvom.

Sicer pa bo letošnji festivalski program po besedah organizatorjev še bogatejši. V sodelovanju s Slovenskim Filmskim centrom (SFC), ki letos praznuje 20. obletnico delovanja, bodo v Hiši filma v Gorici gostili tri slovenske režiserje: Majo Weiss, Jana Cvitkoviča in Karpa Godino, prejemnike nagrad Darko Bratina. Poklon viziji iz preteklih let.

Kinoatelje podeljuje nagrado v spomin na svojega ustanovitelja Darka Bratino, filmskega kritika, sociologa in politika, ki je filmskemu mediju pripisoval posebno spoznavno vrednost. Menil je, da je odlično sredstvo za razumevanje družbe in njene identitete.

Festival spodbuja vrednote medkulturne komunikacije in nastaja v sodelovanju z najpomembnejšimi filmskimi institucijami v medregijskem prostoru.