Koni Steinbacher je dolgoletni ustvarjalec animiranih filmov, ki je za svoje delo prejel tudi številne nagrade. Foto: Arhiv JSKD
Koni Steinbacher je dolgoletni ustvarjalec animiranih filmov, ki je za svoje delo prejel tudi številne nagrade. Foto: Arhiv JSKD

"Njegov prispevek k razvoju filmske kulture in občinstev je obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma," je v obrazložitvi zapisala žirija. Omenjeno nagrado so prvič podelili lani, ko jo je prejel Črt Škodlar.

Steinbacher bo nagrado prejel za dolgoletno avtorsko ustvarjanje in vzgojno-izobraževalno delo na področju animiranega filma. Podelitev bo v soboto, ko bodo v Slovenski kinoteki prikazali tudi štiri Steinbacherjeve filme.

Iz obrazložitve nagrade: “Koni Steinbacher je profesionalno ustvarjanje posvetil animiranemu filmu kot režiser, producent, scenarist, animator in risar. V vlogi mentorja, pedagoga filmskih delavnic in krožkov je desetletja delal z otroci in mladimi. Široko filmsko razgledanost je delil kot umetniški vodja in filmski selektor, član festivalskih žirij, soustanovitelj in organizator festivala slovenske animacije Izolanima ter kot pisec filmskih listov in recenzij. Njegov prispevek k razvoju filmske kulture in občinstev je obsežen in večplasten. Prav tako se je kot avtor zapisal v zgodovino slovenskega animiranega filma.”

V soboto bo mednarodni dan animiranega filma
Podelitev bo vrhunec sobotne proslave mednarodnega dne animiranega filma v Slovenski kinoteki, ki ga pripravlja Društvo slovenskega animiranega filma. Pripravljajo pester program, namenjen različnim generacijam, med drugim pa bodo na programu projekcije slovenskih otroških animiranih filmov ter celovečerni film Socializacija bika? Milana Eriča in Zvonka Čoha.

Mednarodni dan animiranega filma v 50 državah zaznamujejo 28. oktobra, na obletnico prve javne projekcije animiranega filma Theatre Optique Emila Reynauda v Parizu leta 1892.