Nominacije sta v Hollywoodu razkrila igralca Clark Gregg in Sasha Alexander. Foto: Reuters
Nominacije sta v Hollywoodu razkrila igralca Clark Gregg in Sasha Alexander. Foto: Reuters
12 years a Slave
Za najboljšo igralsko zasedbo kot celoto (torej: za najboljši film) so nominirani 12 Years a Slave, American Hustle, August: Osage County, Dallas Buyers Club in The Butler. Foto: Imdb
Presenečenje so bile tudi nominacije za Butlerja, biografsko dramo o možu, ki je v Beli hiši služil osmim različnim predsednikom. Združenja kritikov mu niso namenila kakih silnih nominacij, igralci pa so nominirali Foresta Whitakerja in Oprah Winfrey.
Nekako pričakovano je bilo, da bo James Gandolfini posmrtno nominiran za svojo vlogo v Enough Said. Za favorita v kategoriji kljub temu veljata Michael Fassbender in Jared Leto.
Nagrade bodo že 20. podelili 18. januarja v Los Angelesu. Foto: Reuters

Suženjska drama Steva McQueena, 12 Years A Slave, se za nagrade SAG podeljuje v štirih kategorijah: za najboljšo skupinsko zasedbo, najboljšega igralca v glavni (Chewitel Ejiofor) in v stranski vlogi (Michael Fassbender) ter za najboljšo žensko glavno vlogo (Lupita Nyong'o). Čeprav se "12 let" trenutno praviloma ne uvršča na sam vrh različnih seznamov "najboljših filmov leta", pa že od oktobrske premiere dalje velja za enega najmočnejših oskarjevskih favoritov.

Presenetljivo dobro se je pri nabiranju nominacij igralskega ceha odrezala tudi komična drama August: Osage County, nad katero ameriški kritiki do zdaj niso pretirano navdušeni ("V redu, a brez presežka," je nekakšen splošni konsenz.) No, nagrade SAG zdaj lahko dobijo v kategorijah skupinske zasedbe, glavne ženske vloge (Meryl Streep) in stranske ženske vloge (Julia Roberts). Enako število želez v ognju ima drama Dallas Buyers Club - za skupinsko zasedbo, glavno moško (Matthew McConaughey) in stransko moško vlogo (Jared Leto).

Nabor filmov s potencialno najboljšo skupinsko zasedbo - nagrada je SAG-ov ekvivalent kipcu za najboljši film - zaokrožita še The Butler in American Hustle. Butler Leeja Danielsa sicer tekmuje še za najboljšega igralca (Forest Whitaker) in igralko v stranski vlogi (Oprah Winfrey). Seveda nobene nominacije ne bi bile popolne brez omembe Jennifer Lawrence (za vlogo v American Hustle).

Naturščik med nominiranci
Piratska drama Kapitan Phillips sicer ni bila spuščena v peterico najboljših skupinskih zasedb, imata pa zato možnost za kipca glavni (Tom Hanks) in stranski igralec (Barkhad Abdi), za katerega je bila to sploh prva igralska vloga v katerem koli filmu.

Robert Redford - po krivem spregledan?
Verjetno največje presenečenje razglasitve je bilo ime, ki ga nismo slišali: v kategoriji najboljšega igralca v glavni vlogi so SAG-ovci mirno spregledali Roberta Redforda v njegovi pomorski monodrami All is Lost (Vse je izgubljeno), vloga, ki jo je pred kratkim nagradilo Združenje newyorških filmskih kritikov. Redford je doslej veljal za močnega favorita za oskarjevsko nominacijo (za zlati kipec je bil ne nazadnje nominiran le enkrat, za The Sting leta 1973, za nagrado SAG pa še nikoli), a ker nagrade SAG veljajo za enega boljših kazalnikov oskarjevskih obetov, bi to zanj lahko bilo slabo znamenje. Ni se še velikokrat zgodilo, da igralec, ki na koncu dobi oskarja, ne bi bil vsaj nominiran za nagrado SAG - ni pa nemogoče (prav to se je namreč zgodilo Christophu Waltzu za Djanga brez okovov).

Praznih rok ostali tudi ...
Popolnoma zunaj ringa je ostala tudi melanholična drama Her Spika Jonza, v kateri se glavna oseba zaljubi v sintetični glas svojega računalnika, ter Scorsesejev Volk z Wall Streeta, ki ga pri nas nestrpno čakamo predvsem zaradi manjše vloge Katarine Čas. In kje je navsezadnje nominacija za Oscarja Isaaca (iz Llewyna Davisa, grenko-sladke drame bratov Coen) ali za Christiana Balea in Amy Adams (American Hustle)?

Večina presenečenj se je tako zgodila v kategoriji najboljšega stranskega igralca: poleg naturščika Abdija se je v peterici znašel še Daniel Bruhl (po zaslugi po krivici večinoma spregledane športne drame Dirka življenja), pokojni James Gandolfini pa je nominiran za svojo poslednjo vlogo (Enough Said).

Kaj vse skupaj pomeni za oskarjevske stavnice?
Čeprav so člani igralskega ceha večinoma tudi člani Akademije, nagrade SAG vseeno niso stoodstotna napoved oskarjevskega slavja. Lanski zmagovalec oskarjev, Misija Argo, sicer je dobil tudi SAG-ovo priznanje za najboljšo skupinsko zasedbo, pa so leto pred tem namesto Umetnika izbrali Služkinje, še pred tem pa Neslavne barabe "namesto" Bombne misije. Zato pa, kot že prej rečeno, večkrat zadenejo igralske izbire: letos so nagradili Daniela Day-Lewisa in Jennifer Lawrence, pred tem Jeana Dujardina (a zato Meryl Streep namesto Viole Davis) ter še prej Colina Firtha in Natalie Portman.

Karte se bodo znova pomešale seveda danes, ko bo hollywoodska zveza tujih dopisnikov objavila nominacije za zlate globuse.