Peter Sellers velja za enega največjih britanskih komičnih igralcev vseh časov. Foto:
Peter Sellers velja za enega največjih britanskih komičnih igralcev vseh časov. Foto:

Oba 30-minutna filma, Dearth of a Salesman in Insomnia Is Good for You, sta bila posneta leta 1957, še preden se je Sellersova kariera zares razmahnila. Ker ju ni nihče videl zadnjih 50 let, je veljalo, da sta bila filma uničena. Pravkar odkriti kopiji bosta digitalno restavrirani, premierno pa jih bodo maja naslednje leto predvajali na filmskem festivalu Southend.

Včasih koristi, če ničesar ne vržeš stran
Na 21 škatel filmskih kolutov je že leta 1996 po naključju naletel oskrbnik stavbe Robert Farrow, ki je zadolžen za stavbo zdaj že propadlega produkcijskega podjetja, ki je filma posnelo. "Zdele so se mi primerne, da bi v njih shranil svojo zbirko Super 8 filmov. Odnesel sem jih domov, jih pospravil v omaro in bolj ali manj pozabil nanje." Med nedavnim pospravljanjem je škatle vendarle odprl: v njih so bili negativi, mednapisi, neuporabljeni posnetki in končana primerka za oba filma. "Vedel sem, da imam nekaj pomembnega, ampak dokler nisem poklical Paula Cotgrova, ki organizira festival Southend, še sam nisem dojel, kako posebna je ta najdba."

Doslej so filmski zgodovinarji poznali le en izvod scenarija za izgubljeni film Insomnia Is Good for You; v lasti ga ima igralec Neil Pearson, ki je tudi zbiratelj starih knjig. "Še noben Sellersov biograf, s katerim sem govoril, ga ni mogel najti," je o filmu rekel še v enem od nedavnih intervjujev.

Cotgrove o filmih, ki sta nastala na samem pragu Sellersove mednarodne slave, pravi, da ju igralec obravnava "skoraj kot demoposnetke, ki naj bi služili demonstraciji njegovega velikega daru". Pri obeh projektih je bil soscenarist kanadski pisatelj Mordechai Richler, v Dearth of a Salesma pa menda nastopi tudi Judith Wyler, hči oskarjevca Williama Wylerja. V tem filmu Sellers igra nadobudnega prodajalca, ki sklene postati najuspešnejši prodajalec v Britaniji in zato skuša v promet spraviti vse od toaletnih potrebščin do kasetofonov. Isti lik, Hector, je protagonist tudi v filmu Insomnia Is Good for You, kjer zaradi prihajajočega sestanka s šefom ne more spati. (Mesečnik Film Bulletin je v času izida o filmu zapisal, da "je čista polomija".)

Peter Sellers (1925–1980) je znan predvsem po svojih komičnih vlogah; blestel je na primer v črni satiri Dr. Strangelove, njegova pojava pa je tudi sinonim za Inšpektorja Jacquesa Clouseauja iz (izvirnih) filmov o Pink Panterju.