Veteran Zvezdnih stez George Takei je po koncu svoje televizijske kariere, ko je javno razkril svojo istospolno usmerjenost, postal glasen borec za pravice LGTB-skupnosti. Nagradili so ga s priznanjem Vita Russa, ki so ga pred njim dobili že Elton John, Alan Cumming, Nathan Lane in Cherry Jones. Foto: Reuters
Veteran Zvezdnih stez George Takei je po koncu svoje televizijske kariere, ko je javno razkril svojo istospolno usmerjenost, postal glasen borec za pravice LGTB-skupnosti. Nagradili so ga s priznanjem Vita Russa, ki so ga pred njim dobili že Elton John, Alan Cumming, Nathan Lane in Cherry Jones. Foto: Reuters
Laura Prepon v seriji Orange is The New Black igra obsojeno zločinko, ki je pristala v istem zaporu s svojo nekdanjo partnerico v zločinu (in ljubimko). Foto: Reuters
Boy George je bil očitno izvrstno razpoložen. Foto: Reuters
Candis Cayne je prva transspolna igralka, ki je imela stalno vlogo transspolnega lika v ameriški seriji, predvajani v najbolj gledanem terminu: leta 2007 in 2008 smo jo lahko gledali kot Carmelito v Dirty Sexy Money. Foto: Reuters

Organizacija GLAAD (Gay and Lesbian Alliance Against Defamation) z nagradami vsako leto ovenča filmske zgodbe, ki Američanom približajo problematiko iz življenj gejev, lezbijk, biseksualcev in transspolnih ljudi; letos so svojo častno nagrado namenili Georgeu Takeiu, podelili pa so tudi nagrade za izjemne dosežke v svetu filma in televizije.

Najboljši celovečerec s široko distribucijo je tako postala ganljiva drama o temačnem poglavju Katoliške cerkve in oddajanju nezakonskih otrok v posvojitev, Philomena Stephena Frearsa, najboljši film z omejeno distribucijo pa je Concussion (r. Stacie Passon).

Najboljša posamezna epizoda (v seriji, ki sicer nima stalnih likov iz LGTB-skupnosti) je bil del Snow Angels v CBS-ovi seriji Elementary; vpeljali so namreč lik transspolne igralke Candis Cayne.

Serija oddaj Oprah's Next Chapter televizije OWN je dobila nagrado za svojo epizodo z Jasonom Collinsom (prvim odkrito istospolno usmerjenim košarkarjem v NBA-ja) in njegovo družino.

Nagrada seriji Orange Is the New Black - drugo sezono Netflix napoveduje za junij - sledi še enemu podobnemu priznanju: pri GLAAD-u so že prejšnji mesec nagradili Laverne Cox, verjetno najbolj izpostavljeno transspolno igralko v množičnih medijih. S Coxovo je na podelitev prišla tudi večina njenih soigralk iz serije: Laura Prepon, Natasha Lyonne, Samira Wiley, Dascha Polanco, Selenis Leyva, Yael Stone, Taryn Manning in Alysia Reiner.

Organizacija GLAAD, ki je včeraj nagrade podelila v New Yorku, je prvo polovico priznanj že pred dvema tednoma razdelila v Los Angelesu. Na prvi slovesnosti je bila kot najboljša televizijska drama izpostavljena ABC-jeva The Fosters.

Glavni GLAAD-ovi nagrajenci na obeh obalah so torej:

Najboljši film s široko distribucijo: Philomena (The Weinstein Co.)
Film z omejeno distribucijo: Concussion (RADiUS/The Weinstein Co.)
Najboljša komična serija: Orange Is the New Black (Netflix)
Najboljša dramska serija: The Fosters (ABC Family)
Žajfnica: Days of Our Lives (NBC)

Najboljša posamezna epizoda (v seriji brez stalnih LGTB-likov): Elementary (CBS)
Najboljša epizoda pogovorne oddaje: Oprah's Next Chapter (OWN), Jason Collins z družino

Najboljše pokrivanje v reviji: The New Yorker
Najboljši blog: The New Civil Rights Movement
Najboljši časopisni članek: The Hidden War Against Gay Teens, Alex Morris (Rolling Stone)

Pionir: Norman Lear
Nagrada za avantgardnost: Jennifer Lopez
Nagrada Stephena F. Kolzaka: Laverne Cox
Najboljši glasbeni izvajalec: Tegan and Sara, Heartthrob (Warner Bros. Records)