Nepomemben podatek: Natalie Portman je zavrnila vlogo v filmu Šepetati konjem (s katero se je nato svetu predstavila Scarlett Johansson), da je na Broadwayu lahko nastopala v Dnevniku Ane Frank. Foto: EPA
Nepomemben podatek: Natalie Portman je zavrnila vlogo v filmu Šepetati konjem (s katero se je nato svetu predstavila Scarlett Johansson), da je na Broadwayu lahko nastopala v Dnevniku Ane Frank. Foto: EPA
Opus pisatelja, ki je od 60. let dejaven v mirovnem procesu, kritično opisuje izraelsko stvarnost in skuša najti poti za sožitje in strpnost med Izraelci in Palestinci. Tako za svoje mirovniško prizadevanje kot literarno ustvarjanje je prejel ugledne mednarodne nagrade, med njimi francosko odlikovanje red viteza legije časti, špansko nagrado princa Asturije za literaturo, Goethejevo nagrado in nagrado Heinricha Heineja. Foto: BoBo

Natalie Portman je prepričala Ozova družinska kronika Zgodba o ljubezni in temnini (2002), ki jo je za Mladinsko knjigo lani iz nemščine prevedla Mojca Kranjc in ki se bohoti na več kot 800 straneh. V romanu Oz piše o svojem odraščanju v 40. in 50. letih 20. stoletja, ki ga prevevata tako javna (politične okoliščine med Izraelci in Arabci) kot intimna bolečina (materin samomor). Izraelsko-ameriška igralka, ki je leta 2011 za svojo upodobitev shizofrene baletke v filmu Črni labod dobila oskarja za najboljšo glavno žensko vlogo, bo v filmu igrala prav protagonistovo mater, ki je naredila samomor, ko je imel deček 12 let.

"Prebrala je Zgodbo o ljubezni in temnini in me že pred petimi ali šestimi leti prosila za pravice za priredbo," je Oz povedal za tiskovno agencijo Reuters. "Pristal sem, ker izjemno cenim njeno delo. Izvrstna igralka je."

Družinska kronika je kronika Evrope
"Zgodba o ljubezni in temnini je pripoved o neki družini. S tem, ko pripoveduje o družini, pripoveduje tudi o celi soseski. To pomeni, da je tudi zgodba o mestu Jeruzalem. In zgodba o mestu je seveda tudi zgodba o Judih v zadnjih osemdesetih letih." In ne nazadnje je roman tudi zgodba o Evropi, je Oz povzel med lanskim obiskom v Ljubljani.

Pisatelj je po lastnih besedah sodeloval pri nastajanju filmskega scenarija, Natalie pa ga bo septembra najverjetneje tudi obiskala v Izraelu in se začela pripravljati na snemanje, ki naj bi steklo januarja.

Več kot samo hollywoodska lepotica
Natalie Portman se je pred 32 leti v Jeruzalemu rodila očetu izraelskega rodu in Američanki, nato pa je odraščala v ZDA. Leta 1994 je svoj filmski ognjeni krst prestala s filmom Leon: The Professional, svetovno slavo pa ji je seveda prinesla vloga kraljice Padme Amidala v prvem delu novejše trilogije Vojne zvezd. Hollywoodska zvezdnica, ki se sicer lahko pohvali tudi s harvardsko izobrazbo in znanjem hebrejščine, je v preteklosti že sodelovala z izraelsko filmsko industrijo.