Številni ameriški mediji so vest o snemanju kar dveh filmov sprejeli z nejevoljo, češ da je od vsega skupaj minilo premalo časa, da bi si lahko Američani ustvarili kakršno koli objektivno perspektivo. Foto: Reuters
Številni ameriški mediji so vest o snemanju kar dveh filmov sprejeli z nejevoljo, češ da je od vsega skupaj minilo premalo časa, da bi si lahko Američani ustvarili kakršno koli objektivno perspektivo. Foto: Reuters
Med kontroverznimi podrobnostmi Bergdahlove zgodbe je vprašanje, ali je nad vojsko razočarani vojak, ki je svoje oporišče zapustil prostovoljno, pred ugrabitvijo dezertiral. Dokler ga uradno ne zaslišijo, tega ne morejo potrditi. Foto: Reuters

In kdo bi bil primernejši za režijo kot Kathryn Bigelow, ki je po zaslugi filmov Bombna misija in 00.30 - Tajne operacije ena najvidnejših avtoric sodobnega vojnega filma?

Ameriška oskarjevka Kathryn Bigelow je za svoj naslednji projekt izbrala film o ameriškem vojaku Bowu Bergdahlu, ki je bil po petih letih maja izpuščen iz talibanskega ujetništva v Afganistanu, poročajo ameriški mediji. Režiserka se je povezala s svojim stalnim sodelavcem, scenaristom in producentom Markom Boalom, nadaljnje podrobnosti pa za zdaj niso znane.

Bergdahla so 30. junija 2009 v Afganistanu ujeli pripadniki teroristične mreže Hakani, povezane s talibani. Po petih letih ujetništva so ga konec maja izpustili, saj je v zameno zanj ameriški predsednik Barack Obama odobril izpustitev petih vodilnih talibanov iz taborišča za osumljene teroriste Guantanamo na Kubi.

Kathryn Bigelow je z vojnim trilerjem Bombna misija (2009) postala prva ženska, ki je osvojila oskarja za najboljšo režijo. V svojem zadnjem filmu iz leta 2012 z naslovom 00.30 - Tajna operacija se je posvetila lovu na vodjo teroristov Osamo bin Ladna.

Ena ekipa ima Kathryn Bigelow, druga dobro raziskano predlogo
In ker Hollywood (pre)pogoste deluje po principu "dva-za-ceno-enega", je približno istočasno v medije pricurljala vest, da je studio Fox odkupil pravice za ekranizacijo članka zdaj že pokojnega novinarja Michaela Hastingsa, America’s Last Prisoner Of War. (Hastings je svojo, do Obamove administracije zelo kritično zgodbo v reviji Rolling Stone objavil leta 2012, ko je bil Bergdahl še v ujetništvu. Med pisanjem članka je bil v tesnem stiku z Bergdahlovimi starši.) Film naj bi režiral in zanj napisal scenarij Todd Field (In the Bedroom, Little Children).