Prvi filmski James Bond je bil tedaj še neznani škotski igralec Sean Connery. Tudi producentovi ženi se mora zahvaliti, da je dobil vlogo, ki ga je izstrelila med zvezde. Foto: EPA
Prvi filmski James Bond je bil tedaj še neznani škotski igralec Sean Connery. Tudi producentovi ženi se mora zahvaliti, da je dobil vlogo, ki ga je izstrelila med zvezde. Foto: EPA
Skyfall
V 23. filmu je preizkušnji Bondova zvestoba do M, ki jo preganja preteklost. Daniel Craig pa se mora soočiti tudi s Javierom Bardemom, ki se v Skyfallu vrača k svoji 'temni strani', s katero je pošteno ježl kožo že v filmu Ni prostora za starce. Foto: Imdb
Dr. No
Prvo Bondovo dekle je bila Eunice Gayson, do danes pa se jih je v agentovi postelji zamenjalo že kar nekaj. Foto: Imdb

Ob svetovnem dnevu Jamesa Bonda, ki se ga spominjamo pol stoletja po premieri filma Dr. No, so v Muzeju sodobne umetnosti v New Yorku Bondu pripravili retrospektivo, v Akademiji gibljivih slik in znanosti v Los Angelesu večer Bondove glasbe, prav tako bistvene 'protagonistke' filmov. Letos si v pričakovanju 23. filma Skyfall ljubitelji agenta vrtijo istoimensko skladbo britanske glasbene senzacije Adele. Slovenska premiera filma bo 1. novembra, prvi ga bodo 26. oktobra videli seveda Britanci, Američani pa 9. novembra.
Kako ponosni so Britanci na znameniti knjižni in filmski lik, se je pokazalo tudi ob odprtju letošnjih olimpijskih iger – kraljica Elizabeta II. ne bi komur koli dopustila takšne vragolije s padalom. Ob Bondovem dnevu mu pri hiši Christie’s prirejajo dražbo spominkov Jamesa Bonda, izkupiček pa bodo namenili UNICEF-u in številnim drugih dobrodelnim organizacijam. V Avstraliji, Belgiji, Franciji, Indiji, v Latviji, Mehiki in Rusiji, na Nizozemskem in Japonskem so pripravili projekcije dokumentarnega filma Everything Or Nothing: The Untold Story of 007 (Vse ali nič, neznana zgodba o 007).
Program radijskih postaj po vsem svetu pa bo namenjen predvajanju skladb iz vseh filmov o Jamesu Bondu. V Cityparku Ljubljana so napovedali razstavo predmetov, povezanih s filmi o Bondu, v kinematografih Planet Tuš pa je v predprodaji mogoče kupiti vstopnice za ogled filma Skyfall.
James Bond je kot pravljica za lahko noč
Postavni James Bond, ki mu noben zlikovec ni pretrd oreh, nosi obleke Savilea Rowa, pije martini in vozi avtomobil znamke Aston Martin, se je svetu torej prvič predstavil leta 1962 v filmu, posnetem po romanu Iana Fleminga. Prvi Bond je bil Sean Connery, zadnji Daniel Craig, med igralci, ki so se prelevili v agenta, pa je tudi Roger Moore. Igralec, ki je bil Bond v sedmih filmih, pravi, da gre za neke vrste pravljico za lahko noč, dokler se od izvirnika ne oddaljiš preveč, je otrok zadovoljen. "Filmi o Bondu zadovoljujejo vsa pričakovanja gledalca - vključujejo lepa dekleta, akcijo in zanimive izume, kar je formula za uspeh," še pravi.
Zares je serija filmov najdlje trajajoča franšiza v filmski zgodovini s 23 posnetimi naslovi. Dr. No je bil posnet za milijon ameriških dolarjev, studio United Artists pa sprva ni bil navdušen, da bi glavno vlogo zaupali tedaj še neznanemu škotskemu igralcu, saj so si v njej zamislili Caryja Granta. Zadnjo besedo pri izbiri igralca je imela žena producenta Alberta"Cubbyja" Broccolija. Ključno pa je bilo vprašanje moža, ali se ji zdi Connery seksi. Kocka je padla in danes eden najbolj znanih Bondov je začel filmsko sago, ki presega 20 filmov.