Ekipa produkcijske hiše Vertigo se pripravlja na snemanje nadaljevanja filma Gremo mi po svoje, ki naj bi se začelo konec junija. SFC pa bi ji že moral izplačati prvi obrok v višini 25 odstotkov sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Ekipa produkcijske hiše Vertigo se pripravlja na snemanje nadaljevanja filma Gremo mi po svoje, ki naj bi se začelo konec junija. SFC pa bi ji že moral izplačati prvi obrok v višini 25 odstotkov sredstev. Foto: MMC RTV SLO
Filmski trak
Producentka Eva Rohrman ocenjuje, da je blokada pri nakazovanju sredstev ministrstva filmskemu centru nenavadna, saj ministrstvo pogodbene obveznosti do drugih področij umetniškega in kulturnega ustvarjanja izpolnjuje v okviru začasnih odločb, ki so izdane do sprejema rebalansa. Foto: MMC RTV SLO
Kamera
Nekatere filme že več mesecev snemajo brez plačila, pri nekaj drugih naslovih pa priprave na produkcijo potekajo normalno. Med zadnjimi je film Razredni sovražnik režiserja Roka Bička. Foto: MMC RTV SLO/Aljoša Masten
Negotova produkcija štirih celovečercev

Direktor Slovenskega filmskega centra (SFC) Jožko Rutar je producente pretekli konec tedna seznanil o nezmožnosti izpolnjevanja pogodbenih obveznosti do filmov, piše današnji časopis Dnevnik. Odločitev o financiranju filmske produkcije naj bi bila po informacijah z ministrstva znana po rebalansu.

Tik pred koncem realizacije je film Šanghaj, ki ima zaradi neizpolnjevanja pogodbenih obveznosti SFC-ja po besedah Francija Zajca iz producentske hiše Arsmedia 173.500 evrov neporavnanih obveznosti do izvajalcev, ekipe in avtorjev kljub pravočasno oddani dokumentaciji in striktnemu spoštovanju vseh pogodbenih obveznosti. Ali bo film 16. maja predstavljen na filmski tržnici v Cannesu, je po besedah Zajca odvisno od potrpežljivosti tistih avtorjev in izvajalcev, ki za dozdajšnje nekajmesečno delo še niso dobili plačila, so pa nujno potrebni pri dokončanju filma.

Maja želijo snemanje začeti ustvarjalci filma Čefurji raus!, vendar jim SFC dolguje 182.500 evrov. Porabljenih je že 50.000 evrov, saj je ekipa že opravila večji del priprav na snemanje.

"Časi zahtevajo strpnost, tožba bi bila najbolj skrajna možnost"
Ob financiranju povečuje negotovost tudi komunikacija. Zajc pravi, da SFC v vseh teh mesecih, kar ne izpolnjuje svojih pogodbenih dolžnosti, "razen odgovora, da MIZKŠ ne da denarja in je komunikacija z njimi slaba", ne zna pojasniti, zakaj je tako. Drugih pojasnil SFC-ju za nazaj ne daje, še manj napotkov za naprej, dodaja. Na poizvedbo, ali razmišljajo o možnostih sodnega spora s SFC-jem, odgovarja, da "časi zahtevajo določeno mero strpnosti in je to res najbolj skrajna možnost".

Poteka realizacija filma Adria Blues, producentom katerega SFC dolguje prva dva obroka pogodbenih sredstev v skupni vrednosti 300.000 evrov. Za nosilca produkcije Senca studio in Gustav film to pomeni, da so vsakodnevno izpostavljeni možnosti tožb in izvršb zaradi neporavnanih obveznosti, ter da ekipa, ki obsega več kot 40 ljudi, že več kot tri mesece dela brez plačila, pojasnjuje producentka Ida Weiss.

Konec junija naj bi se začelo snemanje nadaljevanja filmske uspešnice Gremo mi po svoje 2. Prvi obrok v višini 25 odstotkov sredstev bi moral biti že na računu produkcijske hiše Vertigo. Po besedah producenta Danijela Hočevarja upajo, da pogodbenih določil ne bo treba izvajati s pomočjo sodišča, tudi to pa jim pri produkciji filma ne bi pomagalo, saj je brez primernega denarnega toka ne bodo mogli uresničiti.

"Blokada SFC-ja nenavadna"
Po poročanju Dnevnika je SFC kršil tudi pogodbeno obveznost do produkcijske hiše Forum Ljubljana, kjer bi morali februarja prejeti 10.000 evrov za slovensko distribucijo filma Parada. Producentka Eva Rohrman pravi, da je blokada pri nakazovanju sredstev ministrstva filmskemu centru nenavadna, saj ministrstvo pogodbene obveznosti do drugih področij umetniškega in kulturnega ustvarjanja izpolnjuje v okviru začasnih odločb, ki so izdane do sprejema rebalansa.

Normalno pa medtem potekajo priprave na produkcijo nekaterih drugih filmov. Konec junija bo Triglav film začel snemati celovečerni prvenec Razredni sovražnik režiserja Roka Bička, za katerega je SFC v roku izpolnil vse dozdajšnje pogodbene obveznosti, prejeli pa so tudi že akontacijo.

Negotova produkcija štirih celovečercev