Film je posnet po znamenitem litararnem delu Heinricha von Kleista iz leta 1811. Foto: Kolosej
Film je posnet po znamenitem litararnem delu Heinricha von Kleista iz leta 1811. Foto: Kolosej
Michael Kohlhaas
Film je svetovno premiero doživel v tekmovalnem programu filmskega festivala v Cannesu leta 2013. Foto: Kolosej
Michael Kohlhaas
Zgodbo, ki se je izvorno odvila na Saškem, je režiser des Pallieres uspešno prestavil v južno Francijo. Foto: Kolosej

Na dan reformacije se je Televizija Slovenija v prevratniško 16. stoletje vrnila s filmom Michael Kohlhaas, francosko-nemško koprodukcijo, sago o maščevanju, na čelu katere jezdi danska igralska zvezda Mads Mikkelsen. Film je posnet po znameniti istoimenski zgodovinski noveli, v kateri je Heinrich von Kleist leta 1811 z naslonom na resnične dogodke iz 16. stoletja zapisal alegorijo dogajanja v Prusiji pod Napoleonovim tiranskim jarmom.


Upor proti samopašnim oblastnikom

Filmska priredba Arnauda des Pallièresa Kleistov alegorični ton opusti, zgodbo, ki se je izvorno odvila na Saškem, pa prestavi v južno Francijo. Zgodba sledi legendarnemu uporu konjskega trgovca Michaela Kohlhaasa, ki mu pohlepni krajevni baron (Swann Arlaud) po nakupu konj na podlagi izmišljene mitnine zaseže del lastnine. Michael se za svojo pravico najprej skuša boriti po uradni poti, vendar se zardi sorodstvenih vezi med sodnikom in baronom njegovi dobronamerni načrti izkažejo za nesmiselne, njegov boj pa stane ženo življenja. Zlomljen Michael priseže maščevanje in s svojo neizprosno naravo in odločnostjo v upor proti samopašnim oblastnikom dvigne celotno deželo.


Recenzijo filma lahko preberete tukaj.

Zgodovinska drama je druga filmska priredba novele. Prvo je leta 1969 posnel znameniti nemški režiser Volker Schloendorff. Poleg Madsa Mikkelsena v filmu nastopa vrsta evropskih igralskih filmskih zvezd, med temi Denis Lavant, Bruno Ganz in Sergio Lopez. Film odstira Kohlhaasovo zgodbo predvsem skozi njegovo notranjo bitko in preizpraševanje vrednot, ki ju vizualno podkrepi impresivna fotografija.