Billy Bob Thornton se pridružuje filmskemu kanonu morilcev s slabimi frizurami. Foto:
Billy Bob Thornton se pridružuje filmskemu kanonu morilcev s slabimi frizurami. Foto:
Prizor s snemanja. Foto: Reuters
Fargo, ki velja za njun prelomni trenutek, je danes del seznama sto najboljših ameriških filmov Ameriškega filmskega inštituta, leta 2006 pa je bil dodan tudi Ameriškemu narodnemu filmskemu registru. Foto: IMDb
Novi Fargo: "Ah, šmenta, gremo spet."
Martin Freeman bo zavarovalniški agent z zatirano slo po nasilju.

Za 'televizijski' Fargo ni skrbi. Eden ključnih filmskih naslovov devetdesetih let, ki je leta 1997 igralki Frances McDormand prinesel oskarja za glavno vlogo, Joelu in Ethanu Coenu pa za scenarij, ima najbrž večino elementov za skoraj zagotovljen uspeh - in to celo v časih, ko imamo od Foxovih, HBO-jevih in Netflixovih serij višja pričakovanja kot od večine visokoproračunskih filmov.

Čeprav ima nova serija podporo bratov Coen, sama nista izrecno sodelovala pri njenen nastanku. (Menda sta prebrala scenarij in si ogledala pilotno epizodo, sicer pa ostala v ozadju.) "Poglejte, to ni najin medij. Z veseljem bova gledala še naprej, ne bova pa dajala pripomb," sta sporočila producentom.

Leta 1995 je filmski ekipi za podnebje Minnesote mila zima povzročila precej zadrege, ki so jo reševali z umetnim snegom in naglim menjanjem dovolj zasneženih lokacij, zato so tokrat produkcijo preselili v Kanado - in naleteli na ledeno kraljestvo še celo po kanadskih merilih. Fargo, ki ga bo mreža FX (ki je v lasti studia 20th Century Fox) začela predvajajati 15. aprila, bo serija v desetih delih (in eni sami sezoni), nova zgodba s povsem novimi liki, ki pa se bo vseeno močno naslanjala na kuliso zaledenele Minnesote, na motiv nasilnih smrti, "zahojenosti" ameriškega Srednjega zahoda in ciničen smisel za humor - vse, kar je imelo tako pomembno vlogo v izvirnem filmu.

"Zima je za naše potrebe ravno pravšnja," je zadovoljen Keith Carradine, ki v seriji igra očeta še "zelene" policistke Molly Solverson (Allison Tolman). Molly se mora potem, ko je bil njen predstojnik v zaspanem Bemidjiju v Minnesotti nasilno umorjen, zavihteti na čelo lokalnih policijskih sil. "Zima je absolutno podkrepila vse, kar smo skušali doseči," je Carradine izjavil v nedavnem intervjuju. "Eden od osrednjih likov je vreme."

Skrivnostni plačani morilec
Poleg vremena in policistke Molly sta tu še zvezdnika Martin Freeman kot zavarovalniški agent Lester Nygaard in Billy Bob Thornton kot plačani morilec Lorne Malvo, ki ima posebno veselje s provociranjem vseh okrog sebe. Peripetijo sproži Lornejev temperament: potem ko Lester v čakalnici urgence mimogrede omeni zbadljivko nekega nasilneža, Lorne krivca za žalitev brez pretiranih pomislekov likvidira. "Kar mi je pri mojem liku najbolj všeč, je to, zakaj je tu, kdo je in od kod prihaja," pravi Thornton. "Na začetku razen Lesterja in še nekaj drugih sploh nihče ne ve, da obstaja."

Potem se stvari še bolj coenovsko zapletejo: smrt Lesterjevega sovražnika, lokalnega mogotca avtoprevozniške industrije, je copatastemu zavarovalničarju sicer v zadoščenje, a v njem zbudi zatirane nasilniške vzgibe. "Dva ključna prizora med mojim in Billy Bobovim likom sta fantastična," napoveduje Freeman, ki se ga spomnimo kot Bilba Bisagina iz Hobita. "Zaradi njiju sem sprejel vlogo."

Kaj je prototip "filma bratov Coen"?
Pisanje šestih epizod serije je prevzel izvršni producent Noah Hawley, in sicer na predlog studia MGM, ki ima v lasti pravice za izvirni film. "V bistvu so rekli: 'Hej, lahko napišeš film bratov Coen, ki bi se dogajal v tej regiji? Zdelo se mi je zanimiv izziv. Drugače povedano: Kaj sploh je film bratov Coen?"

Odgovor, ki ga je pri sebi našel, je bil sledeč: njegov Fargo se mora izogniti klasičnemu formatu "primera tedna", ki mu sledi večina policističnih serij. Predlagal je serijo, v kateri bi bila cela sezona ena sama (in edina) zgodba, nekakšen film v epizodah - torej ravno to, kar je HBO pravkar storil s serijo True Detective.

Nikogar ni treba obdržati pri življenju
"Silna svoboda je v tem, da ni stopicanja na mestu," pravi Hawley. "Pripoveduješ zgodbo, ki ima začetek, sredino in konec, kar pomeni, da je vsak korak korak proti koncu zgodbe. Ni ti treba skrbeti, kako boš zgodbo ali lik obdržal pri življenju več sezon."

Hawley je v seriji skušal obdržati predvsem morbidni humor in vzdušje ruralne Minnesote in njenih prebivalcev, je pa od predloge odstopil z likom Lorneja. "Ni klasičen sociopat ali serijski morilec. Prej anarhična sila, ki se je vsilila v civilizirano družbo."

Spodaj si oglejte še nekaj prizorov s snemanja.