David Beckham pred nastopanjem v oglasih nima nobenih zadržkov. Morda pa je filmska kariera točno to, kar je po koncu športne iskal? Foto: Print Scrn You Tube
David Beckham pred nastopanjem v oglasih nima nobenih zadržkov. Morda pa je filmska kariera točno to, kar je po koncu športne iskal? Foto: Print Scrn You Tube
Johnny Weissmuller, Maureen O'Sullivan
Od tridesetih pa vse do šestdesetih let 20. stoletja je bil najslavnejši (a sploh ne edini) lastnik ledvenega predpasnička Johnny Weissmüller. Foto: EPA

Nihče drug kot Colin Firth naj bi - tako vsaj piše the Sun - Davida Beckhama prepričeval, naj nastopi v The Secret Service, novem vohunskem trilerju Matthewa Vaughna. In tudi če vloge ne sprejme, ima "Becks" očitno v filmski industriji pot odprto - nedavno ga je namreč pohvalil celo Harvey Weinstein. "Velik oboževalec sem. Po mojem mnenju bi lahko na televiziji ali pri filmu počel, kar bi hotel," povzema The Independent.

Vzorniki ...
Čeprav se za zdaj govori le o epizodni, "cameo" vlogici, pa bi se Beckham, če se za ta korak odloči, lahko pridružil dolgemu seznamu športnikov, ki so se po končani karieri podali v igralske vode. Eden spodbudnejših primerov je Vinnie Jones, prav tako nekdanji nogometaš, ki je igralski ognjeni krst preživel v komediji Guya Ritchieja Morilci, tatovi in dve nabiti šibrovki; 15 let pozneje je njegova kariera še vedno v polnem razcvetu.

Johnny Weissmuller si je na olimpijskih igrah priplaval kar šest medalj, preden je v tridesetih in štiridesetih letih zaslovel kot hollywoodski filmski prototip Tarzana. Ben Johnson je v mladih letih nastopal na rodeu, preden je leta 1972 dobil oskarja za stransko vlogo v filmu The Last Picture Show Petra Bogdanovicha. Stevena Seagala in Chucka Norrisa, ki sta borilne veščine obvladala v "resničnem" življenju, še preden sta začela mlatiti nasprotnike pred kamero, pa najbrž niti ni treba posebej omenjati.

... In svarilni primeri
In potem je tu še druga plat pregovorne medalje: danes groteskno plastično operirani Bruce Jenner je bil v mladih letih atlet in je za deseteroboj celo osvojil olimpijsko zlato (leta 1976 v Montrealu), danes pa je znan predvsem in zgolj kot ob stran potisnjeni patriarh klana Kardashianovih na resničnostni televiziji.

Ali pa seveda nekdanji zvezdnik ameriškega nogometa OJ Simpson, ki danes sicer ni znan niti kot športnik niti kot igralec, a vseeno: njegov zadnji prizor pred kamero je bil beg pred Lesliejem Nielsenom v Goli pištoli 33⅓. (Pozneje istega leta je OJ-a preganjala čisto prava policija, saj je bil osumljen - in, kot vemo, pozneje oproščen - umora svoje žene in njenega ljubimca.)