Serija Devious Maids za spremembo v ospredje ne postavlja
Serija Devious Maids za spremembo v ospredje ne postavlja "gospa, ki se dobijo za kosilo", ampak ženske, ki jim to kosilo pripravijo in za njimi tudi pospravijo. Foto:
Eva Longoria, ki je v Razočaranih gospodinjah pomagala spreminjati televizijsko pokrajino, je pri novi seriji izvršna producentka.

Konec junija je premiero doživela nova Cherryjeva serija, komična drama Devious Maids (Zlohotne pomočnice). Že v svoji pilotni epizodi, natrpani s popolnoma urejenimi, "zbotoksiranimi" in zahrbtnimi spletkarkami, je menda popolnoma upravičila svoj senzionalistični naslov. Junakinje, tako eden izmed britanskih recenzentov, popolnoma mirno izustijo tako dramatične izjave kot na primer: "Če ne umakneš rok z mojega moža, te bom dala deportirati, comprende?"

Devious Maids, za ameriško televizijo prirejena mehiška telenovela, premore vse Cherryjeve zaščitne znake: nore zaplete, pretirane dialoge in nabor dobro izbranih, nadarjenih igralk: tokrat sta to med drugim Judy Reyes (Mladi zdravniki) in Ana Ortiz (Grda račka). Po drugi strani pa gre marsikomu v nos, da vseh pet protagonistk igra - služkinje latinskoameriškega rodu. Stereotipiziranje gre predaleč, opozarjajo.

Latinoženske: tu zato, da za denar čistijo kopalnice?!
Urednica veje Cosmpolitana, Cosmopolitan for Latinas, je serijo opisala kot "žaljivo sramoto", pisateljica Alisa Valdes pa je Cherryjev prikaz gospodinj primerjala s tem, kako Američani na splošno gledajo na svojo "pomoč"; prepričana je, da "je nekaj zelo narobe z ameriško zabavno industrijo, ki latinoženskam ves čas dopoveduje, da je čistilka največ, kar lahko postanejo".

Na nasprotnem bregu prepira je izvršna producentka serije in ena najvidnejših latinozvezdnic ta hip, Eva Longoria. "Edini način, da uničimo stereotipe, je, da jih ne ignoriramo. Stereotip, s katerim se spopadamo tukaj, je, da smo latinoženske lahko samo pomočnice. Ta serija predsodek dekonstruira in pokaže, da smo lahko še neskončno več."

Resnica je najbrž nekje vmes: žajfnica Devious Maids ni tako grozljiva, kot so se po prvih najavah kritiki bali, po drugi strani pa tudi ni kaka provokativna serija, ki bi resnično lahko naredila napredek v boju proti stereotipiziranju latinoigralk (in žensk). Ker so delodajalke naših protagonistk večinoma prikazane kot razvajene, od realnosti odrezane čarovnice (vse so seveda bele), je naklonjenost gledalca avtomatično na strani pomočnic. (Vlogo ima celo "kraljica" ameriških žajfnic, Susan Lucci.)

Televizijski kritiki napovedujejo, da Devious Maids Cherryju pač ne morejo prinesti podobnega uspeha (in zaslužka) kot Razočarane gospodinje, ki so leta 2004, ko so se pojavile na malih zaslonih, na novo definirale žanr dnevne žajfnice, ki za spremembo samega sebe ni jemal preveč resno.