Slavoj Žižek bo predavanje posvetil socialni drami Skrivna naveza (The Wire), ki med občinstvom in v kritiških krogih velja za enega najbolj prodornih televizijskih izdelkov zadnjega desetletja. Foto: HBO
Slavoj Žižek bo predavanje posvetil socialni drami Skrivna naveza (The Wire), ki med občinstvom in v kritiških krogih velja za enega najbolj prodornih televizijskih izdelkov zadnjega desetletja. Foto: HBO
Seks v mestu
Robert Pfaller bo Seks v mestu premislil z vidika vprašanja seksa v družbenem in ne intimnem kontekstu.
Prepisani
Spletna serija Prepisani je v našem prostoru uvedla stripovsko estetiko, ki sta jo v svetu popularizirala predvsem filma Mesto Greha in 300, in ki zahteva veliko snemanja pred t.i. zelenim platnom. Za Prepisane, ki so nastajali po ideji in v sodelovanju z izvedencem za nove tehnologije, Jonasom Žnidaršičem, režiser Klemen Dvornik načrtuje tudi nadaljevanje.

Simpozij, ki sta ga pripravili kuratorki Jela Krečič in Ivana Novak, letos nosi naslov Proti toku. Darko Štrajn ga je uvedel s predavanjem Televizija kot format televizijskega toka. Kot so zapisali v Kinotečniku, bo predavanje na televizijsko serijo pogledalo z njenih najbolj kritičnih vidikov: z vidikov razmerja do same televizije, filma, zasebnosti in družine, ideologije ter vpetosti v kapitalistične pogoje produkcije.

Nadaljevala bo Melita Zajc s prispevkom o spletnih serijah in participativni medijski kulturi. Avtorica bo na primeru slovenske spletne serije Prepisani pokazala, kako slovenski ustvarjalci sooblikujejo nove jezike sodobne vizualne kulture.

Ikonoklastični HBO
Katja Čičigoj bo premislila vprašanji transgresije in subverzivnega učinka politično nekorektnih televizijskih serij, saj so številne nagrajene, kritiško priznane in množično gledane sodobne serije hiše HBO in drugih TV hiš iz zloglasne rabe kletvic in eksplicitnih prizorov nasilja ter spolnosti ustvarile blagovno znamko.

Česa smo se naučili od TV forenzikov?
Matjaž Ličer
si bo v predavanju zastavil vprašanje, kakšna je funkcija tehnoloških interpretacij znanosti in determinističnih naturalizacij družbe v kriminalističnih serijah, kot je Na kraju zločina. Predavanje Dušana Rebolja se bo posvetilo TV vesternu Deadwood, Gregorja Modra pa komični seriji Sodobna družina (Modern Familiy).

Simpozij bosta sklenila filozofa Robert Pfaller in Slavoj Žižek. Prvi bo na serijo Seks v mestu pogledal z vidika seksualne politike. Po njegovem prepričanju je filozofska zasluga te serije, da ljubezen in intimne zadeve ne razume v tragični dimenziji, ampak jih drži na strani komedije, in sicer tako, da jih razume kot stvar javnosti in idej, ki veljajo tudi, če vanje intimno ne verjamemo.

Žižek se bo posvetil seriji Skrivna naveza (The Wire), ki je v petih sezonah revolucionirala tako vsebino kot formo TV nadaljevank. Po Žižkovi oceni je subvertirala utečene narativne prijeme brez katarzičnih razpletov in z neposrednim problematiziranjem temeljev ameriške ideologije.

Simpozij spremljata tematska retrospektiva Ekrani na platnu, posvečena filmski refleksiji televizijskega medija, ki bo potekala do 20. januarja, in izid zbornika z naslovom Proti koncu: Sodobna TV serija in serialnost s prispevki 25 slovenskih in tujih avtorjev.

Zakoni posameznih žanrov
Velik del zbornika se ukvarja z obravnavo žanrov, kot so detektivka, komedija in znanstvena fantastika, pri čemer kritično ovrednoti nekatere ključne predstavnike teh žanrov, prinaša premislek o pomenu ponavljanja za sam žanr in ideologiji serialne produkcije.