Čeprav je zdaj predvsem stalna članica ansambla ljubljanske Drame, je Nino Ivanišin širša slovenska javnost spoznala po zaslugi filma, Kozoletove Slovenke. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Čeprav je zdaj predvsem stalna članica ansambla ljubljanske Drame, je Nino Ivanišin širša slovenska javnost spoznala po zaslugi filma, Kozoletove Slovenke. Foto: Peter Uhan / SNG DRAMA LJUBLJANA
Za brhkimi dekleti se bo podil nenavaden par psihopatov: Lotos Vincenc Šparovec (na sliki) in Jurij Drevenšek. Foto: Mimi Antolović / Mestno gledališče ljubljansko

V Ljubljani bo 21. junija padla prva klapa prve slovenske celovečerne grozljivke Idila. To bo celovečerni prvenec režiserja in scenarista Tomaža Gorkiča, ki si je zamislil zgodbo o fotomodelu in njenih prijateljih, ki jih ob fotografiranju v naravi napadeta domnevna lastnika travnika. Film bo finančno podprl Slovenski filmski center.

Film bo nastal v produkciji Blade Production, koproducent bo Strup Produkcija. Snemali ga bodo junija in julija, pot po svetovnih filmskih festivalih pa naj bi začel januarja 2015. Idila bo "čista akcijska grozljivka" in bo pomenila novo poglavje v slovenski kinematografiji, trdijo njegovi ustvarjalci.

Zaplet zveni kot klasična iztočnica za "slasher": amaterska manekenka Zina, ki se po burni in prekrokani noči s prijateljicami odpravi na modno fotografiranje v neokrnjeno naravo; družbo ji delajo ambiciozna Mia, apatična Dragica in snobovski fotograf Blitcz (Sebastian Cavazza). Na poti do cilja srečajo nekaj čudaških domačinov, ki jim ne posvečajo pretirane pozornosti, kar pa se bo seveda kmalu izkazalo za veliko napako.

Na idiličnemu travniku, ki so si ga izbrali za fotografiranje, jih brezobzirno napadeta domnevna lastnika travnika, Francl (Lotos Vincenc Šparovec) in Vintlr (Jurij Drevenšek). Prestrašene in nemočne meščane odvlečeta v mračno klet, kjer je bizarna žganjekuha, ki skriva neslutene pasti za vse vpletene v dogajanje. Boj za življenje se začne, so vsebino opisali pri Blade Production.

Glavno vlogo bo odigrala Nina Ivanišin, poleg omenjenih pa bodo nastopili še Nika Rozman, Manca Ogorevc, Damjana Černe in Damir Leventič - Renc. Direktor fotografije je Nejc Saje, kostumografka Sanja Grcič, scenograf Gregor Nartnik, za masko bo skrbel Sendy Kumalakanta.

Gorkič je doslej posnel nekaj žanrskih kratkih filmov, ki so bili predvajani na različnih filmskih festivalih tako doma kot v tujini.

Po Sloveniji bo kinodistribucijo zagotovila Cinemania Group, pred vseslovensko distribucijo pa bo film namenjen predvajanju po svetovnih filmskih festivalih.