Chavez in Stone na premieri filma Južno od meje. Foto: EPA
Chavez in Stone na premieri filma Južno od meje. Foto: EPA
Chavez in Stone
Še en prizor s premiere. Foto: EPA

Maduro je dejal še, da v Venezueli premiero na velikem platnu že težko pričakujejo. O snemanju filma ga je na uradnem obisku v Parizu obvestil eden izmed producentov.

Stone, dobitnik treh oskarjev, je Chaveza že portretiral v dokumentarcu South of the Border (Južno od meje) o levičarskih vladah Južne Amerike. Vanj je med drugim vključil še intervjuje z bolivijskim predsednikom Evom Moralesom in ekvadorskim predsednikom Rafaelom Correo.

Enostranski prikaz v South of the Border?
Newyorške premiere se je udeležil Chavez sam, film pa je tako v Venezueli kot v mednarodni javnosti požel precej mešane odzive, saj naj bi Stone precej enostransko "pozabil" slabe lastnosti venezuelskega voditelja in se osredotočil izključno na njegovo pozitivno vlogo. Režiser se je tedaj branil z besedami, da je njegova naloga obrniti trend vsesplošne demonizacije venezuelskega predsednika.

Kot kaže, so mu voditelji tega območja sicer posebno pri srcu, saj je posnel tudi že več filmov o kubanskem voditelju Fidelu Castru.

Vest o Chavezovi smrti odjeknila 5. marca
Chavez, ki je bil na čelu Venezuele 14 let, se je dalj časa zdravil zaradi raka, ki so mu ga prvič diagnosticirali leta 2011. V javnosti se je zadnjič pojavil decembra lani, preden je odšel na zdravljenje na Kubo, v domovino pa se je vrnil 18. februarja. Odtlej se je njegovo stanje slabšalo, novico o njegovi smrti pa so oblasti sporočile 5. marca letos.