Film Zveza Kebab je zaenkrat prejel najboljšo oceno gledalcev. Foto: Liffe
Film Zveza Kebab je zaenkrat prejel najboljšo oceno gledalcev. Foto: Liffe
Prizor iz nemškega filma Deveti dan
Dolgo je bil v vodstvu film Deveti dan. Foto: Liffe
Prizor iz filma Manderlay Larsa von Trierja
Med gangsterji je tudi nemški igralec Udo Kier. Foto: Liffe
Prizor iz filma Pekel
V Cankarjevem domu so pripravili sprejem ob projekciji filma Pekel. Foto: Liffe

Nemški film so obiskovalci ocenili s povprečno oceno 4,66, sledijo pa mu filmi Deveti dan, Draga Wendy, Moj Nikifor, Devetdnevnica in Garpastum. Gledalci lahko za film glasujejo z ocenami, oddanimi na vstopnicah ali prek SMS-ov. Ocene objavijo po vseh projekcijah določenega filma. Zmagovalni film Obzorij, v katera je uvrščenih 36 filmov, bo prejel nagrado zlati kolut, odkupljen pa bo tudi za predvajanje po Sloveniji.

Bosanski filmi vedno s slovenskim prispevkom
Še naprej je pestro tudi gostovanje tujih filmarjev, ki obiskujejo Liffe. V nedeljo so v Ljubljano prišli nemški igralec Udo Kier, ki je sodeloval pri filmu Manderlay, režiser filma Zveza Kebab Anno Saul in Mirsad Purivatra, predsednik Sarajevskega filmskega festivala. Slednji je obiskovalce na sprejemu v Cankarjevem domu nagovoril z besedami, da so bosanski avtorji in filmi v tujini dobro znani, a da niti eden od njih ni nastal brez sodelovanja slovenskih producentov. Sprejema, ki so ga pripravili ob projekciji filmov Povsem osebno Nedžada Begovića in Pekel Denisa Tanovića, so se udeležili tudi številni slovenski igralci, režiserji in druge osebnosti iz sveta filma.

"Važno je biti zraven"
Udo Kier pa je v Kinoklubu Vič spregovoril po projekciji Manderlaya, v katerem je nastopil v eni od stranskih vlog kot gangster. Na Liffe je pripotoval tudi kot svojevrstni zastopnik danskega režiserja Larsa von Trierja, s katerim sodeluje že skoraj dve desetletji, prvi film, pod katerim sta bila podpisana oba, pa je bil Medeja. Kier je od takrat nastopil v praktično vseh Trierjevih filmih, ali v glavni ali v kateri od stranskih vlog. Gledalcem je zaupal, da je važno biti le zraven, saj se vedno dogajajo zanimive stvari, obiskovalce filma pa je nasmejal z vztrajnim omenjanjem Nicole Kidman.

"Že od nekdaj je želel uničiti Ameriko"
Kier, ki se izpred filmskega platna ni pustil prav hitro pregnati, je nastopil tudi že v prehodniku Manderlaya, v filmu Dogville. Gledalce je bolj kot snemanje drugega dela trilogije zanimal njen zadnji del. Tega bodo pod naslovom Washington začeli snemati prihodnje leto, kaj bo njegova tema, pa se še ne ve. Nemški igralec, ki je sodeloval tudi z drugimi velikimi sodobnimi režiserji, kot so Paul Morissey, Gus van Sant in Charles Matton, je v šali dejal, da se bodo vsi nastopajoči v filmu spremenili v politike, zavzeli Belo hišo in kongres ter uničili Ameriko. "Kar je bila že od nekdaj Trierjeva velika filmska želja," se je pošalil Kier.