Če parafraziramo Timesovo televizijsko kritičarko Mary McNamara: serije, kakršna so Kriva pota, so
Če parafraziramo Timesovo televizijsko kritičarko Mary McNamara: serije, kakršna so Kriva pota, so "novi romani"; biti kulturno pismen pomeni, da moraš imeti v ponedeljek zjutraj v pisarni "narejeno domačo nalogo". Foto:
Netflixu so nominacije (v skupnem seštevku 14) prinesli politična drama House of Cards, komedija Odbita rodbina (Arrested Development) in triler Hemlock Grove. Prvič se je tako zgodilo, da so v glavnih kategorijah za emmyje nominirani programi, ki prvotno niso nastali za televizijsko predvajanje.
Na letošnji slovesnosti se bodo poklonili tudi 50-letnici dveh prelomnih zgodovinskih dogodkov. Don Cheadle bo uvedel poklon televizijskemu poročanju o atentatu na predsednika Kennedyja (22. novembra 1963), dotaknili pa se bodo tudi legendarnega nastopa Beatlov v oddaji Eda Sullivana pičlih 80 dni pozneje. Oba dogodka skupaj velikokrat omenjajo kot najpomembnejšo prelomnico v zgodovini televizije. Foto: www.emmys.com
Lena Dunham lahko nocoj postane prva trojna emmyjeva nagrajenka v kategorijah najboljše igralke v komični seriji, najboljše komične serije in najboljše režije v komični seriji (vse za kontroverzno nanizanko Girls). Pa tudi če ji to ne uspe, bo še vedno prva, ki so ji uspele sočasne nominacije v vseh treh kategorijah. Foto: EPA
Nekdaj kultna serija Odbita rodbina (Arrested Development) se v svoji težko pričakovani vrnitvi ni preveč izkazala. Za igralsko nagrado je nominiran le Jason Bateman.

Napeta serija o plašnem srednješolskem učitelju, ki po zdravnikovi diagnozi - rak - sklene, da bo treba kemoterapijo plačati s proizvajanjem in preprodajo drog, trenutno v ZDA žanje rekordno gledanost in povzroča kakofonijo na družbenih omrežjih, ki kipijo od ugibanj pred sklepno epizodo (napovedana je za 29. september). Serija avtorja Dosjejev X, Vincea Gilligana, je s 13 nominacijami nocojšnji favorit v z močno konkurenco natrpani kategoriji dramskih serij, v kateri se je do zdaj morala že trikrat zadovoljiti samo z nominacijo (letos tekmujejo še: Downton Abbey, Igra prestolov, Homeland, Hiša iz kart in Oglaševalci).

Med serijami z večletno kilometrino so Kriva pota tista ogrožena vrsta, ki ji gledanost vse od prvih epizod (januarja 2008) dalje eksponentno raste. Nedavna epizoda Ozymandias, ki so jo nekateri kolumnisti opisali kot "morda najboljšo epizodo, kar jih je bilo kdaj na televiziji", je videlo 6,4 milijona ljudi - približno dvakrat toliko kot povprečno epizodo prve sezone. In čeprav je bila ničejanska saga Walterja Whita kritikom od nekdaj pri srcu, pred letošnjo, sklepno sezono ni bila tako v koraku s "zeitgeistom" kot Homeland ali denimo Oglaševalci. "Na roko" gre ustvarjalcem tudi urnik: čeprav je nocoj za emmyja nominirana peta sezona, je okrog šeste v medijih šelestelo ravno avgusta, še pred koncem glasovanja o dobitnikih nagrad.

V kategoriji najboljše dramske serije naslov brani Showtime s serijo Homeland, napeto akcijsko sago o terorizmu na ameriških tleh. Kritiki se sicer večinoma strinjajo, da letošnja, druga sezona ni dosegla dih jemajoče napetosti prve sezone, ki se je - proti pričakovanju vseh - odmaknila od klišejskih obravnav tematike lova na zlobne alkajdovce. In seveda ne smemo spregledati niti nasilne fantazijske sage Igra prestolov (Game of Thrones), ki ima letos s 16 nominacijami prav tako ogromno priložnosti za zmagoslavje.

V letošnji tekmi je tudi večja novost: politično nadaljevanko Hiša iz kart (House of Cards) zgolj prek pretočnega videa (t. i. "streaminga") ponuja podjetje Netflix; devet nominacij, ki jih je prejela, velja za nekakšno uradno "odobritev" novega produkcijskega postopka, ki vsebine razvija samo za predvajanje prek spleta. Marsikdo ocenjuje, da bi v kategoriji najboljšega igralca v dramski seriji prav Kevin Spacey kot spletkarski kongresnik (House of Cards) lahko posekal favorita Bryana Cranstona (Kriva pota).

Tudi med komedijami - ostrina
Tudi v kategoriji komičnih serij se zdi, da bi lahko slovila ostra, ne-ravno-primerna-za-otroke serija: nanizanka Louie, ki spremlja delno avtobiografske, banalno vsakodnevne dogodivščine newyorškega komika Louisa C. K.-ja. Če zmaga, bo serija Louie prekinila triletno vladavino ABC-jeve Sodobne družine (Modern Family) o nekonvencionalni razširjeni družini. Louis C. K. - ki ga bomo, mimogrede, kmalu lahko videli v stranski vlogi v filmu Blue Jasmine Woodyja Allena - lahko zmaga tudi v kategoriji najboljšega igralca v komični seriji.

Je Louie res lahko všeč snobom?
Letošnje leto bi se lahko izkazalo za leto "atipičnih zmagovalcev", napoveduje stavničar Tom O'Neil. "Glasovalci, ki izbirajo dobitnike emmyjev, slovijo po svojem elitizmu. Vedno dajo glas za najbolj stilizirano, "nobel" možnost," opozarja in kot primer navaja podporo, ki so jo v prejšnjih letih izkazali serijam, kot sta Frasier in Homeland. "Dalo pa bi se reči, da sta Kriva pota in Louie šik na drug način ... Za elitiste sta zanimivi, ker sta kul ta hip. In zaradi tega bo letošnja podelitev emmyjev tako zanimiva."

Emmyje bo Akademija (Academy of Television Arts and Sciences) podelila na slovesnosti v Los Angelesu, ki jo bo vodil Neil Patrick Harris. Krilate kipce bodo podeljevali v celi vrsti kategorij, od prestižnih (najboljša dramska in komična serija, igralske kategorije itd.) pa do za spoznanje bolj "obskurnih" (montaža zvoka, resničnostna oddaja). Vsega skupaj je kar 537 nominacij - od tega jih je mreža HBO pobrala 108, več kot dvakrat toliko kot njena najtesnejša tekmeca, CBS in NBC (vsak po 53).

HBO še vedno na vrhu
HBO, kabelska mreža, ki se je proslavila s serijami tipa Sopranovi in Seks v mestu, ima danes veliko močnejšo konkurenco kot v (zanje) dobrih starih časih - tu sta denimo novi AMC in FX -, a na emmyjih je še vedno nespregledljiva velesila. V njihovem naboru so letošnji favoriti predvsem Igra prestolov, Veep in Girls, pa tudi film Moje življenje z Liberacejem, ki velja za favorita v kategoriji najboljše miniserije ali filma. V isti kategoriji bo najverjetneje kipec za najboljšega igralca domov odnesel tudi Michael Douglas; če se bo res končalo tako, bo med drugimi premagal Ala Pacina (Phil Spector) in svojega soigralca Matta Damona v vlogi mladega Liberacejevega ljubimca.

FX-ova serija American Horror Story: Asylum (srhljivka o psihiatrični ustanovi, ki jo vodijo nune) je v skupnem seštevku pobrala največ nominacij, 17 (torej eno več kot Igra prestolov) - a kaj, ko izkušnje učijo, da se žanr grozljivk na emmyjih po navadi bolj slabo odreže.