Režiser in scenarist projekta je David Ayer, za katerega bo to precejšnja sprememba tona: pred časom nas je navdušil Bes, njegova naturalistična drama o ameriški tankovski enoti v zadnjih mesecih druge svetovne vojne. Kar pa morda niti ni nelogično, če vemo, da se izvirni strip Suicide Squad zgleduje po klasičnih eksploatacijskih vojnih filmih. Foto: IMDb
Režiser in scenarist projekta je David Ayer, za katerega bo to precejšnja sprememba tona: pred časom nas je navdušil Bes, njegova naturalistična drama o ameriški tankovski enoti v zadnjih mesecih druge svetovne vojne. Kar pa morda niti ni nelogično, če vemo, da se izvirni strip Suicide Squad zgleduje po klasičnih eksploatacijskih vojnih filmih. Foto: IMDb
Suicide Squad
Prvi kadri iz filma, ki jih je studio Warner predvajal na konvenciji Comic Con v San Diegu, je nakazovala temačen spektakel o posebni vojaški enoti stripovskih zlikovcev. Prvi daljši napovednik je ta pričakovanja obrnil na glavo in nakazal veliko bolj duhovit pristop k temi. Foto: IMDb
Suicide Squad
Jai Courtney je v intervjuju z Entertainment Tonight trenutno dogajanje pojasnil takole: "Ne bi rekel, da smo se k projektu vrnili, da bi mu vnesli več humorja. So tudi novi akcijski prizori, kar je zakon." Foto: IMDb

Čeprav je temačni blockbuster Zacka Snyderja udarno začel svojo pot po kinematografih, je že naslednji konec tedna njegova gledanost strmo padla: tako med filskimi recenzenti kot med stripovskimi fanatiki se je razširil glas, da revizionistična interpretacija dveh morda najbolj ikoničnih superjunakov v stripovski zgodovini nima ne repa ne glave. Kakor koli že, lastniki filmske izpostave vesolja stripov DC Comics so upravičeno zaskrbljeni.

Zakaj tako resno?
Upov zdaj ne polagajo več na svojo osrednjo franšizo, posvečeno Batmanu, Supermanu in (v nadaljevanju) Ligi pravičnikov, pač pa po tihem računajo na uspeh svojega "alternativnega" blackbusterja. Številni filmski blogi poročajo, da ekipa filma Suicide Squad trenutno snema dodatne prizore: odločeno je namreč bilo, da je treba v film vnesti več humorja in lahkotnosti - pa čeprav taki naknadni "popravki" studio praviloma stanejo na desetine milijonov dolarjev.

Še en primer nereprezentativnega napovednika?
Popravki so obenem tudi odziv studia na pozitiven sprejem prvega daljšega napovednika v javnosti. Prvi zmontirani segment je nakazal anarhičen, s črnim humorjem nabit film, ki med drugim za glasbeno podlago uporabi Queene in njihovo Bohemian Rhapsody. Neimenovani viri sicer vedo povedati, da je ta napovednik vse prej kot reprezentativen, češ da "so vse šale iz filma stlačene v ta napovednik".

Čeprav so obsežna naknadna snemanja ponavadi vse prej kot vzpodbuden znak za kvaliteto filma - spomnimo se samo na lanske Fantastične štiri - si v tem primeru upanja še ne pustimo zatreti: pri Suicide Squad ne gre za reševanje v zadnji minuti, pač pa za piljenje končnega izdelka v skladu s pričakovanji ciljne publike.

Filmski blog Deadline zagotavlja, da pri Warnerju ne skušajo v Suicide Squad tlačiti enovrstičnih dovtipov in ga spremeniti v nekakšen odgovor na marvelov Deadpool, pač pa, da skušajo le dodati karakterizacije posameznih likov in več interakcij med njimi.

Suicide Squad je ekipa stripovskih zlikovcev, ki morajo v zameno za oprano ime in čast sodelovati v tveganih tajnih operacijah, iz katerih najverjetneje ne bodo prišli živi. V igralski zasedbi se zvezdnikov kar tare - na fotografiji pa so: Adam Beach kot Slipknot, Avstralec Jai Courtney kot disfunkcionalni Kapitan Boomerang (praviloma nasprotnik Flasha), supermanekenka Cara Delevingne kot Enchantress, Karen Fukuhara kot Katana, Joel Kinnaman kot vojaški izvedenec Rick Flagg, vodja organizacije Suicide Squad oz. Task Force X, Margot Robbie kot zlikovka Harley Quinn (še ena iz vrst klasičnih nasprotnikov Batmana), Will Smith kot smrtonosni plačanec Deadshot, Adewale Akinnuoye-Agbaje kot Killer Croc (z - uganili ste - robatimi obraznimi potezami plazilca) in Jay Hernandez kot El Diablo. Film v kinematografe prihaja avgusta letos.

Spodaj lahko primerjate trenutno aktualni napovednik (prvi video) in nato še napovednik, predstavljen na lanskem Comic-Conu. Razlika v tonu je očitna.