V devetdesetih letih se je igralec pojavil v vrsti nadaljevank in nekaj filmih. Vedno je dosledno zavračal vloge, ki so se mu zdele stereotipne ali ponižujoče do Azijcev. Foto: EPA
V devetdesetih letih se je igralec pojavil v vrsti nadaljevank in nekaj filmih. Vedno je dosledno zavračal vloge, ki so se mu zdele stereotipne ali ponižujoče do Azijcev. Foto: EPA
Po uspehu muzikala Flower Drum Song je nekaj časa kazalo, da se bo položaj azijskih igralcev v Hollywoodu izboljšal in da ne bodo zastopani le v vlogah "revnih delavcev", kot je Shigeta komentiral v nekem intervjuju. A za spremembe je bilo še prezgodaj.

Shigeta je igralski ognjeni krst leta 1959 prestal kot detektiv v The Crimson Kimono, zares pa mu je uspelo leta 1961 z vlogo v priredbi romantičnega muzikala Flower Drum Song. To je bila obenem tudi njegova zadnja glavna vloga v kakem celovečercu (časi še niso bili naklonjeni protagonistom azijskega rodu.)

V drugi polovici je njegova kariera cvetela predvsem na malih zaslonih, kjer se je pojavil v ducatih nadaljevank. Ljubitelji franšize Umri pokončno se ga najverjetneje spominjajo iz njenega prvega dela, v katerem je bil nesrečni gospod Takagi, direktor korporacije Nakatomi. (Ker ni hotel izdati kode, s katero se pride v sef, je Takagija mučil in ubil dežurni zlikovec filma Hans Gruber (Alan Rickman)). Majhno, a ključno vlogo so opazili tudi kritiki, češ da je "utelesil pogum nekoga, ki je tik pred smrtjo, a si izbori delček dostojanstva s tem, da se ne pusti ustrahovati."

Na Havajih rojeni Shigeta je igro študiral na Univerzi v New Yorku, nato pa se med korejsko vojno pridružil marincem in nastopal za vojake na fronti. Preden je prišel do svoje prve igralske vloge, je bil že pevska senzacija na Japonskem (čeprav jezika kljub japonskim koreninam skoraj ni govoril).

Zlati globus
Leta 1960 je Shigeta dobil zlati globus za najbolj obetavnega mladinca, ki pa si ga je delil z Georgeem Hamiltonom, Troyem Donahuejem in Barryjem Coejem. V tistih letih je nastopil še v filmih Walk Like a Dragon in Cry for Happy.

Novo življenje na televiziji
Po manjših vlogicah v serijah I Spy, Hawaii Five-O, Mission: Impossible in Ironside je končno dobil stalno vlogo zdravnika v medicinski drami Medical Center; v njej je nastopal med letoma 1969 in 1972. Pozneje je bil predvsem epizodni gost v nadaljevankah, kot so bile Kung Fu, Little House on the Prairie, Airwolf, Magnum PI in Dragnet, pa tudi v tv-filmu The Renegades (ob Patricku Swayzeju).

V zrelih letih je igralec občasno sodeloval tudi pri Disneyjevih animiranih filmih; glas je posodil tako za celovečerec Mulan kot za serijo Avatar: The Last Airbender. Nazadnje smo ga lahko na velikem platnu videli leta 2009, v indie filmu The People I've Slept With.