Adam West je bil nekaj časa v igri za vlogo Jamesa Bonda. Obstajal je namreč načrt, da bi agenta 007 s filmom Diamanti so večni (1971) ponovno zagnali kot ameriškega vohuna. West je dejal, da mora Bond ostati Britanec, in se prostovoljno odpovedal vlogi. Foto: Reuters
Adam West je bil nekaj časa v igri za vlogo Jamesa Bonda. Obstajal je namreč načrt, da bi agenta 007 s filmom Diamanti so večni (1971) ponovno zagnali kot ameriškega vohuna. West je dejal, da mora Bond ostati Britanec, in se prostovoljno odpovedal vlogi. Foto: Reuters
Adam West kot Batman
West je Batmana igral, "da bi se mu ljudje smejali". "Ampak če hočeš to doseči, sam nikoli ne smeš misliti, da si smešen. Nadeti si moraš tisto ogrinjalo in misliti, da te ne bo nihče spoznal." Foto: AP
Adam West
Adam West ob prvem televizijskem batmobilu. Foto: Reuters
Batman
Batman in leteči morski pes? Foto: AP

Adam West se je leta 1966, ko je Američane obnorela nadaljevanka Batman, znašel v srčiki popkulture. Pozneje, ko se je ABC-jeva kultna serija izpela, je bila Westova kariera njena kolateralna škoda; do konca je ostal ukalupljen v specifično vrsto vlog.

"Oče je sebe vedno videl kot Svetlega viteza, skušal je imeti pozitiven učinek na življenja svojih oboževalcev. Bil je in vedno bo ostal naš junak," je v izjavo za javnost ob Westovi smrti zapisala njegova družina. Zapustil je ženo, šest otrok, pet vnukov in dva pravnuka.

Potem ko dolga leta ni dobil nobene konkretnejše vloge, je igralec našel stalno mesto v ekipi animirane nanizanke Family Guy Setha MacFarlana; glas je posojal županu, ki mu je bilo ime, kakšno naključje, Adam West.

Domač je bil tudi na velikem platnu: ob Paulu Newmanu je nastopil v drami The Young Philadelphians (1959), bil je eden od prvih na rdečem planetu v Robinson Crusoe on Mars (1964) in posodil je svoj glas kratkemu animiranemu filmu Redux Riding Hood (1997), ki je bil nominiran za oskarja.

Vlogo Batmana mu je prinesel kakav
Pozornost producenta načrtovane serije Batman je West pritegnil kot bondovsko šarmantni "kapitan Quik" - v oglasu za Nestlejev kakav. Igralec je ravno takrat v Evropi snemal neki špageti vestern, a se je vrnil v ZDA, prebral 20 strani scenarija in "že takrat vedel, da je to vloga, kakršno hoče", je leta 2006 povedal v televizijskem intervjuju. Na licu mesta je podpisal pogodbo (njegov edini pogoj je bil, da bo imel vlogo pri izbiri svojega pribočnika, Robina; vlogo je na koncu dobil mladi Burt Ward, karateist brez igralskih izkušenj).

"Za tisto masko je nekaj malo norega"
Njegov pristop k vlogi je bil svojstven (še posebej za naš čas smrtno resnih superjunakov). "Batmana ne moreš igrati na popolnoma resen način, kot možatega poštenjaka; gledalcu je treba vzbuditi občutek, da je za masko še nekaj drugega, kar se hoče prebiti izza maske, da je malo nor, čudaški."

West je Batmana igral, "da bi se mu ljudje smejali". "Ampak če hočeš to doseči, sam nikoli ne smeš misliti, da si smešen. Nadeti si moraš tisto ogrinjalo in misliti, da te ne bo nihče spoznal."

Serija, ki je bila posneta v za tisti čas netipično kričečih barvah, je vpeljala celo vrsto danes kultnih zlikovcev, kot so bili The Riddler (Frank Gorshin), Joker (Cesar Romero), Penguin (Burgess Meredith) in Catwoman (Julie Newmar); v hipu pa se je prebila na lestvico najbolj gledanih oddaj na televiziji.

Takoj po prvem uspehu je studio Fox pohitel s snemanjem celovečerca, ki so ga v kinematografih predvajali že v letnem premoru med prvo in drugo sezono.

A uspeh ni bil dolgotrajen: gledanost je kmalu strmoglavo padla. Pomagala ni niti vpeljava lika Batgirl, ki jo je igrala Yvonne Craig. Leta 1968 so nadaljevanko po koncu tretje sezone ukinili.

Prebrodil je temo
Ko je bilo Batmana konec, "sem nekaj časa mislil, da me bo konec ... In za nekaj časa me je tudi bilo," se je leta 2014 spominjal kot gost Comic-Cona. "Ampak potem sem se zavedel, kaj smo s serijo ustvarili: iskriv svet, ki ga imajo ljudje radi. Ozrem se okrog sebe in vidim odrasle – vidim, da ste odrasli z menoj, da verjamete v dogodivščine. Nikoli nisem verjel, da se bo to zgodilo, da bom v družbi tako izjemnih ljudi. Neverjetno srečo imam, da še kar vztrajate ob meni."

"Ljudje, ki so najemali, ljudje na čelu studiev so bili dinozavri," je povedal za dokumentarec Starring Adam West (2013). "Mislili so, da se je Batmanu po naključju posrečilo, da ni bilo vpletene nobene ustvarjalnosti, nobenega znanja, nobene umetnosti. Motili so se."