Betsy Palmer (ob njej pa NBC-jev TV-voditelj Bryant Gumbel) daljnega leta 1992. Foto: AP
Betsy Palmer (ob njej pa NBC-jev TV-voditelj Bryant Gumbel) daljnega leta 1992. Foto: AP

Pretekli konec tedna je Palmerjeva naravne smrti umrla v hospicu v Connecticutu, je za medije potrdil njen dolgoletni menedžer Brad Lemack.

Betsy Palmer je že desetletja prej nastopala v filmih, pa tudi na Broadwayu in v televizijskih serijah (As the World Turns, The Love Boat, Knot's Landing, Murder, She Wrote, Newhart, Columbo ...), preden jo je "doletela" vloga gospe Voorhees v kičasti, karikirani grozljivki iz leta 1980, v kateri začnejo mladi taborniški vodniki cepati mrtvi v lužah lastne krvi. Izkaže se, da je morilka mati Jasona Voorhesa, pohabljenega fanta, ki je v istem kampu umrl pred več leti; utopil se je namreč v jezeru. Zloglasni morilec je nato oživel v več nadaljevanjih, v katerih pa - razen v drugem delu - Palmerjeva ni več nastopila. A ker se je njen lik v spominskih prebliskih pojavljal tudi v naslednjih delih franšize "slasherjev", je neizbrisno vpisan v filmsko zgodovino.

Želela si je pač avtomobil
Pozneje je igralka v več intervjujih pojasnila celo, da je tudi tisto prvo vlogo sprejela samo zato, ker je hotela denar za nakup novega avtomobila. (Scenarij je bil po njenem skromnem mnenju "kup sranja", pa tudi to, da ima opravka z grozljivko, je ni ravno navdušilo.) Kljub temu pa je pozneje večkrat prihajala na konvencije, posvečene grozljivkam, in sodelovala pri nastajanju več dokumentarcev o kultni franšizi.

V njeni filmski biografiji velja izpostaviti filme Mr. Roberts (s Henryjem Fondo), The Long Gray Line (s Tyronom Powerjem in Maureen O'Hara), Queen Bee (z Joan Crawford) in The Tin Star (s Fondo in Anthonyjem Perkinsom).