Foto:
Foto:

Ob projekcijah filma, ki bosta 12. in 13. februarja, bo igral nemški filmski orkester Babelsberg izvirno glasbo, ki jo je pred 80 leti za film napisal Edmund Meisel. Križarka Potemkin govori o uporu, ki je leta 1905 izbruhnil na ruski bojni ladji, ker so posadki dali jesti pokvarjeno meso. Zaradi nemira, ki je nastal po uporu, je bila vpoklicana flota bojnih ladij, da bi uničila Potemkin.

Ohranila se ni nobena izvirna verzija
Direktor festivala Dieter Kosslick je povedal, da se ni ohranila v celoti nobena kopija ruske premierne različice tega filma. Tako bo 80 let po prvi projekciji v Rusiji in sto let po dogodku, ki ga prikazuje, Križarka Potemkin prvič predstavljena v novi, rekonstruirani različici. O tej je Kosslick povedal, da prvič vključuje ruske mednapise z izvirno grafiko in z uvodnimi besedami Leva Trockega.

Med najboljšimi režiserji pri 27 letih
Film iz leta 1925, posnet ob 20. obletnici upora, je takrat 27-letnega Eisensteina uvrstil med najboljše režiserje na svetu. Pri adaptaciji filma sta sodelovala zvezni filmski arhiv v Berlinu in Britanski filmski inštitut v Londonu.