Medijski analitiki so svarili, da bi stavka in posledični mrk številnih serij in oddaj sprožila dokončni prehod gledalcev k ponudnikom vsebin na zahtevo. Foto: Reuters
Medijski analitiki so svarili, da bi stavka in posledični mrk številnih serij in oddaj sprožila dokončni prehod gledalcev k ponudnikom vsebin na zahtevo. Foto: Reuters

Danes zjutraj je scenaristični ceh na svoji spletni strani objavil vestičko o "precedenčnem napredku", ki ga je uspelo njihovim predstavnikom izposlovati na pogajanjih. "Smo dobili vse, kar smo zahtevali? Ne. Vse, kar si zaslužimo? Absolutno ne. A ker smo imeli skoraj enoglasno podporo vseh delujočih scenaristov, smo dosegli dogovor, ki bo članom ceha prinesel 130 milijonov dolarjev več kot pogodba, ki naj bi jo po prvotnih načrtih sprejeli."


"Vse se je dogajalo v zadnjem hipu,"
je za The Los Angeles Times komentiral eden izmed prisotnih, ki je sicer hotel ostati anonimen. "Nobena stran ni dobila vsega, kar je hotela, kar je po navadi znak uspešnega pogajanja. Dosegli smo občutne izboljšave za scenariste na nekaterih področjih." Med drugim to pomeni zvišanje minimalne plače in pa večji prispevek v cehovo blagajno zdravstvenega zavarovanja, kar jo bo nad gladino obdržalo za več let.

Dogovor je tako prekinil nevarnost stavke, ki bi verjetno vplivala na celotno filmsko industrijo, ki samo v Los Angelesu zaposluje 240 tisoč ljudi. V središču spora je bilo nestrinjanje okrog tega, kolikšen zaslužek pripada scenaristom v obdobju dramatičnih sprememb na področju televizijskih nadaljevank. Zahtevali so večje nadomestilo za vsako predvajanje na zahtevo, saj bi to uravnotežilo nižja plačila na račun krajših sezon posameznih serij.