FSF na Obalo prinaša aktualno slovensko filmsko produkcijo. Foto: Kolosej
FSF na Obalo prinaša aktualno slovensko filmsko produkcijo. Foto: Kolosej
Režiser Jan Cvitkovič je postal že skoraj stalni gost FSF-ja. Foto: RTV SLO

Na programu festivala se je letos znašlo 46 filmov, v tekmovalni program celovečercev pa je novi direktor FSF-ja Jože Dolmark uvrstil filme Delo osvobaja Damjana Kozoleta, Dobro urejeni mrtveci Benjamina Filipoviča, Ljubljana je ljubljena Matjaža Klopčiča, Odgrobadogroba Jana Cvitkoviča, Uglaševanje Igorja Šterka in Voda v očeh Jožeta Baše.



Kolekcija tekmovalnih filmov
Za priznanja pa se ne bodo potegovale le celovečerne produkcije. Nagrade bodo skušali osvojiti tudi celovečerni dokumentarni film Divided States of America Saše Podgorška, srednjemetražni plesni film Kaj boš počel, ko prideš ven od tod, ki ga je prav tako režiral Podgoršek in srednjemetražni igrano-dokumentarni film Valček za 4 Borisa Palčiča.

Tekmovalni program bo postregel še kratko produkcijo študentov; predstavili se bodo filmi C'est la vie Florijana Skubica, Interieri Mateja Filipčiča, Jaz sem Vinko Igorja Gajiča, Nič novega, nič pretiranega Sonje Prosenc, Peter Kržišnik Alenke Kraigher, Solzice Aiken Veronike Prosenc, Uspavanka Borisa Dolenca. Manjkala ne bo niti animacija. Videli bomo kratka animirana filma Koyaa Kolje Sakside in Zasukanec Špele Čadež. Ostali filmi bodo prikazani v informativnem programu.

Nekoliko bližje Benetkam?
Festivalu bo dom ponudil portoroški avditorij, v gledališču Tartini v Piranu pa bo potekala retrospektiva režiserja Jožeta Pogačnika. Termin letošnjega festivala je nekoliko poseben. V prejšnjih letih se je FSF navezoval na ljubljanski fmednarodni filmski festival Liffe, letošnja zamuda pa je posledica poznega imenovanja direktorja Jožeta Dolmarka. Ta je že napovedal spremembe v urniku FSF-ja. Sam bi festival rad pripravil takoj po filmskem vrvežu v Benetkah in ga tako časovno približal drugim festivalom v regiji - festivalu scenarijev v Gorici, festivalom v Pulju in Motovunu, tržaškemu festivalu Alpe-Adria.