Režiser je najbolj radikalne trditve knjige v filmu izpustil. Foto: EPA
Režiser je najbolj radikalne trditve knjige v filmu izpustil. Foto: EPA
Bille August
Danski režiser je dokumentarnost filma dosegel z arhivskimi posnetki protestov in govorov. Foto: EPA

Gregory, ki je bil zadolžen za cenzuriranje Mandelovih pisem in prenašanje informacij iz njih nadrejenim, je sprva menil, da bi morali poznejšega južnoafriškega predsednika obesiti kot terorista, sčasoma pa si je premislil, in v 18 letih, kolikor jih je Mandela preživel v strogo varovanem zaporu, se je med njima stkalo prijateljstvo.

Vsi bi ga želeli spoznati
Kljub temu pa je Mandela ob izidu knjige razmišljal o tožbi Gregoryja, ki je umrl leta 2003, saj naj bi bile v njej neresnične navedbe. Tudi zato Joseph Fiennes, ki ga igra, še posebej obžaluje, da ga ne more spoznati. Režiser Bille August se je želel obtožbam glede senzacionalnosti filma in njegovih (neresničnih) navedb izogniti z izjavo, da je v deželi, kot je Južnoafriška republika, nemogoče posneti film, ki ne bi nekaterih užalil, diplomatsko pa je tudi izpustil najbolj udarne trditve iz Gregoryjeve knjige.

Politik, ki je osvajal s pogumom in spoštovanjem
Vseeno pa je zgodba ostala dovolj sočna, da se je glavni igralec Dennis Haysbert po snemanju vsak večer doma zjokal ob kozarcu vina. "Žrtve, ki jih je moral sprejeti, se mi zdijo neizmerno žalostne," je dejal nekdanji zvezdnik serije 24, ki je svojo vlogo opisal kot strašljivo izkušnjo. Tudi Fiennes, ki je bil med snemanjem filma "na drugi strani", je bil pretresen nad izkušnjami, ki jih je v zaporu doživel Mandela in ki jih je britanski igralec označil za precej strašljive, na trenutke pa celo priskutne.

Mandeli to ni prišlo do živega in je Gregoryja, ki naj bi ga po vedenju voditeljevega uradnega biografa Anthonyja Sampsona le redko videl, sčasoma pridobil s potrpežljivostjo, pogumom in spoštovanjem, ki ga je čutil do svojih nasprotnikov in paznikov.