Pred štirimi leti so zvezdniki kar tekmovali, kateri bo glasneje navijal za Baracka Obamo. Letos se liberalno usmerjeni Hollywood v predsedniški kampanji drži precej bolj ob strani. Foto:
Pred štirimi leti so zvezdniki kar tekmovali, kateri bo glasneje navijal za Baracka Obamo. Letos se liberalno usmerjeni Hollywood v predsedniški kampanji drži precej bolj ob strani. Foto:
Knjiga, ki je obljubljala, da bo Obamo "razkrila kot to, kar v resnici je".
George Obama se v intervjuju ni pustil "prisiliti" h kritiki svojega polbrata. Foto: YouTube

Že res, da je bil pretekli konec tedna v ameriških kinematografih kilavo obiskan, a je kljub temu marsikoga presenetilo, da se je v deseterico najbolj gledanih uvrstil "protiobamovski" dokumentarec 2016 Obama's America režiserjev Dinesha D'Souza in Johna Sullivana, ki izhaja iz preprostega vprašanja: Kje bo Amerika leta 2016, če bo Obama izvoljen še za drugi mandat?

Film, ki ga ni nihče štel za resnega favorita za soliden zaslužek, se je na blagajnah odrezal približno tako dobro kot novi film z Josephom Gordonom-Levittom v glavni vlogi, Premium Rush. V sedmih tednih na velikih platnih je tako zaslužil že devet milijonov dolarjev - številka, ki se ne more kosati z zaslužkom Michaela Moora, a je za političen dokumentarec več kot zadovoljiva. Ustvarjalci se lahko zahvalijo predvsem premišljeni, ciljani strategiji distributerja, ki je v dvorane znal pritegniti politične simpatizerje. Podjetje Rocky Mountain Pictures je v zadnjih letih v obtok spravilo že več kontroverznih filmov, na primer An Inconsistent Truth, ki je izpodbijal nekatere trditve iz filma Neprijetna resnica Ala Gora, in kreacionistične teorije podpirajoči Expelled: No Intelligence Allowed.

Na vrhu lestvice gledanosti že tretji teden zapored ostaja nadaljevanje Plačancev, z akcijskimi junaki osemdesetih natrpani Expendables 2.

Obama le uresničuje očetove ambicije?
Dokumentarec o predsedniku je nastal po predlogi sporne knjige Dinesha D'Souze, The Roots of Obama's Rage, in njegovega spornega stališča, da je Obamovo kenijsko poreklo v njem zasejalo goreče sovraštvo do nekdanjih kolonialističnih oblastnikov. (O Obamovem očetu v knjigi piše: "Ta ženskarski, zapiti afriški socialist, ki je bil besen na svet, ki mu je preprečil uresničitev protikolonialističnih ambicij, zdaj na državno politiko vpliva s pomočjo reinkarnacije svojih sanj v lastnem sinu.")

Georgea Obame ni uspel rekrutirati
V D'Souzi, ki je film v sodelovanju z Johnom Sullivanom režiral in ga večino tudi narira, je radovednost vzbudil podatek, da predsednikov polbrat živi v neki kolibi v Nairobiju, češ da je to "kot kakšen prizor iz Revnega milijonarja". Odpotoval je v Afriko in se tam z Georgeem Obamo tudi sešel. V enem izmed kadrov v dokumentarcu skuša novinar Obamo posredno pripraviti do tega, da bi rekel, da bi predsednik moral bolje poskrbeti za svojega brata; intervjuvanec se mu vztrajno izmika, češ da njegov polbrat "skrbi za cel svet in tako torej tudi zanj" ter da "ima lastno družino, ki jo mora preživljati".

Ves Hollywood ni levičarski
Povedati je treba, da je D'Souza za snemanje svojega filma dobil močno podporo: njegov producent je Gerald Moler, z oskarjem nagrajeni producent cele vrste uspešnic, od Jurskega parka in Schindlerjevega seznama pa do Rain Mana in Posebnega poročila, finančno pa je na pomoč priskočilo par ducatov vplivnih konservativcev (med njimi je, denimo, Joe Ricketts, ki je podprl tudi The Conspirator, film Roberta Redforda o atentatu na Abrahama Lincolna).