S serijo Hand of God bi se radi pri Amazonu zasidrali na vrh žanra enournih dram, podobno kot so v žanru komedije naredili s Transparent. Foto: Reuters
S serijo Hand of God bi se radi pri Amazonu zasidrali na vrh žanra enournih dram, podobno kot so v žanru komedije naredili s Transparent. Foto: Reuters
Hand of God
Sodnikovo versko prerojenje izvira iz osebne tragedije: njegov sin je po poskusu samomora v komi. Ubiti se je skušal, ker je bila žena posiljena pred njegovimi očmi. Foto: Amazon

Ko smo skušali šov prodati, še preden ga je odkupil Amazon, se je izkazalo, kako zelo se vsi bojijo nečesa, kar ima v naslovu Boga. Ampak pilotna epizoda briljantno pokaže prav to, da se vsak posameznik v debato o Bogu vključuje glede na svoj osebni odnos do vere. To je kot prstni odtis. Niti dva človeka nista enaka.

Ron Perlman
Hand of God
En pravi Ron Perlman in devet srhljivih kopij na slavnostni premieri serije. Foto: AP
Mešetarjenje s parcelami, skrivne zarote, nerazrešeno posilstvo - Hand of God v številnih pogledih spominja na drugo sezono pravega detektiva, le da je vse skupaj menda lažje razumeti (in je nekoliko duhovitejše). Foto: Amazon

Vsa vprašanja v povezavi z vero, spiritualnostjo in religijo so po navadi tako občutljiva, da se jim televizijske mreže iz strahu pred odvračanjem gledalcev raje izognejo - ali pa se jih lotijo na tako takten, omleden način, da je nastala serija živi dolgčas (Touched by An Angel itd.). Serija Hand of God, v kateri nastopata Ron Perlman in Dana Delany, bo temu menda naredila konec. "Nismo hoteli delati šova, ki bo 'varen'," pravi režiser Marc Foster (spomnimo se ga denimo po Svetovni vojni Z in Kvantumu sočutja, je pa to njegov prvi izlet v televizijske vode). "Radi bi stopali na živce in izzvali reakcije. V tem je vsa poanta."

Vseh deset delov prve sezone serije je naročnikom paketa Amazon Prime na voljo od petka dalje. Uvodni prizori so vsekakor ... močni: tu je sodnik Pernell Harris (Ron Perlman), ki gol stoji sredi javnega vodnjaka in nerazumljivo blebeče; vzrok za njegov zlom je sinov poskus samomora. Incident družina v javnosti sicer hitro pomete pod preprogo, a za Pernella se je kalvarija šele začela: mučijo ga halucinacije, svetovalca pa si poišče v mladem prevarantskem duhovniku; ugledni sodnik se kmalu prelevi v pobesnelega odpadnika na lovu za resnico. Med najbolj skeptičnimi do njegove nove identitete je prav žena Crystal (Dana Delany).

SerijaHand of God je nastala iz ideje, da bi bil skrajni čas, da se na malih zaslonih resneje tematizira verski fanatizem, je na tiskovni konferenci pojasnil njen avtor Ben Watkins. Od tod se je razrasla v študijo verskega ekstremizma (v kontekstu kulta prerojenih kristjanov, ki pomaga sodniku na njegovi misiji). "Del mene je resnično hotel raziskati nekaj, čemur pravim "kult ambivalentnosti", kar je popolnoma preželo Ameriko," pravi Watkins.

Plašni orjak
Perlman, ki se je pravkar poslovil od svojega silno priljubljenega lika v motoristični seriji Sons of Anarchy, pravzaprav niti ni bil prva izbira za vlogo fanatičnega sodnika. "Nisem hotel nekoga, ki bi imel zastrašujočo fizično prezenco in bi bil videti, kot da lahko sam opravi vso potrebno svinjarijo," priznava avtor serije. "Ampak vsi dvomi so se razblinili, ko je Ron prišel na prvi sestanek: ena prvih stvari, ki jih je rekel, je bila, da se vloge boji."

Amazon postaja resen konkurent
Serija Hand of God je torej le del programa, ki ga naročniki Amazon Prima dobijo za približno sto dolarjev na leto (v kompletu z brezplačno poštnino pri nakupih v spletni trgovini). Studio Amazon je sicer led prebil že s silnim uspehom serije Transparent, ki se ukvarja s transseksualnostjo in ki se trenutno poteguje za emmyje v vseh ključnih kategorijah.

Watkins, ki je bil pred svojo novo službo producent in scenarist pri seriji Burn Notice, se je k Amazonu preselil zaradi obljube, da bo lahko potiskal meje in preizkušal potrpljenje: v eni sami besedi je "beseda na n-" izgovorjena šestnajstkrat, ne ustrašijo pa se niti eksplicitnih prizorov spolnosti in nasilja.

Brez kategoričnih sodb
"Zavestno sem se odločil, da bomo ustvarjali kar se da kompleksen dialog na temo vere,"
obljublja Watkins. "Nisem tukaj zato, da bi rekel, da je vera dobra ali slaba ... Radi bi, da bi ljudje prišli do lastnih zaključkov in da se bodo naučili marsičesa o samih sebi."

Prvi kritiški odzivi
Serijo so na dušek že pogledali tudi prvi kritiki. Recenzent New York Timesa jo je denimo pohvalil, ni pa bil ravno ekstatično navdušen. "Hand of God je spretno narejena, lepa na pogled in večinoma dobro odigrana serija, a obenem služi tudi kot svarilni primer tega, kakšne so pasti tega novega sloga dramskih nadaljevank. Hkrati skuša načeti več tem, a ne daje občutka, da je pretirano razplastena ali kompleksna - zdi se, da so ideje in stranske zaplete nametali noter, da bi zapolnili čas." Kalifornijski "neo-noir" triler je menda še najlažje primerjati z drugo sezono Pravega detektiva (HBO) ter z ABC-jevo serijo American Crime.

Pri Los Angeles Timesu so še manj navdušeni: "Simbol za to serijo bi lahko bilo veliko gumijasto kladivo. Od trenutka, ko Pernella vidimo tuliti v vodnjaku, Watkins premore ogromno simbolizma in premalo subtilnosti."

Ko smo skušali šov prodati, še preden ga je odkupil Amazon, se je izkazalo, kako zelo se vsi bojijo nečesa, kar ima v naslovu Boga. Ampak pilotna epizoda briljantno pokaže prav to, da se vsak posameznik v debato o Bogu vključuje glede na svoj osebni odnos do vere. To je kot prstni odtis. Niti dva človeka nista enaka.

Ron Perlman