Ekipa filma Ave, Cezar! (od l.): igralci George Clooney, Channing Tatum, Josh Brolin, režiser Ethan Coen, igralec Alden Ehrenreich, igralka Tilda Swinton in režiser Joel Coen. Foto: AP
Ekipa filma Ave, Cezar! (od l.): igralci George Clooney, Channing Tatum, Josh Brolin, režiser Ethan Coen, igralec Alden Ehrenreich, igralka Tilda Swinton in režiser Joel Coen. Foto: AP

Filmov se bom lotila kot nepopisan list.

Meryl Streep
Tekmovalna žirija
Tekmovalna žirija 66. Berlinala: Alba Rohrwacher, Nick James, Lars Eidinger, Meryl Streep, Clive Owen, Brigitte Lacombe in Malgorzata Szumowska. Foto: EPA

Jutri se sestanem z Angelo Merkel.

George Clooney
George Clooney
George Clooney: "Kot vemo, se na svetu dogaja veliko slabega, a neprijetna stvar pri filmu je, da predvsem odraža pretekle družbene dogodke, ne pa jih tudi usmerja. Traja več let, preden o neki aktualni temi dejansko nastane film." Foto: AP
Joel Coen
"Čisto dobesedno ne more iti za nostalgijo, ker takrat še nisva živela," je o filmu Ave, Cezar! razložil Joel Coen. Foto: AP
Kaj prinaša 66. Berlinale

filma Ave, Cezar! z bratoma Coen na čelu.

66-letna Streepova je ob tej priložnosti sploh prvič sedla na čelo kakšne izmed žirij na največjih filmskih festivalih. Njeno zadovoljstvo nad novo izkušnjo v Berlinu je bilo zaznati v vsaki izrečeni besedi: "Neznansko ponosna sem, da so me poklicali, čeprav sploh ne vem, kako opravljati delo predsednika žirije. V življenju sem sicer že bila šefinja kakšnega 'podjetja' - na primer moje družine!" je svojo novo vlogo v smehu primerjala Streepova. V naslednjih desetih dneh ji bodo družbo ob ocenjevanju filmov delali britanski igralec Clive Owen, italijanska igralka Alba Rohrwacher, nemški igralec Lars Eidinger, poljska režiserka Małgorzata Szumowska, francoska producentka Brigitte Lacombe in britanski filmski kritik Nick James.

Žirija pretežno ženska, vendar povsem belopolta
Organizatorji so s prevladujočo žensko žirijo spet pokazali svoj aktivistični in politični obraz. "Berlinale je pri teh rečeh korak pred drugimi," je o tem dejala Streepova, a obenem dodala, da zaradi tega ne bo nič manj stroga do njih. Še več, že prvi dan jim je ob prihodu v Berlin prepovedala brati brošure s predstavitvami filmov, ki so jih prireditelji pripravili v njihovih hotelskih sobah. "V današnjem svetu stvari zelo redko vidimo s svežimi očmi, kot tabula rasa, brez vnaprejšnjih sodb o tem, kar bomo videli. Zato upam, da se bomo teh filmov lahko lotili na tak način." je svojo odločitev argumentirala predsednica žirije.

Legendarna igralka je morala odgovoriti tudi na očitno vprašanje: ali zaradi dejstva, da je sama igralka, ob gledanju filmov najprej ocenjuje kakovost igralske izvedbe? Kot pravi, ni tako, in si želi, da bi pozornost sožirantov raje usmerila k pomembnejšim vprašanjem, ki jih odpirajo filmi. "Zelo sem zavezana k vprašanjem enakosti in vključevanja ljudi vseh spolov, ras, etnij in ver. Takšne vrste vključevanje bi moralo biti prisotno povsod." Iz novinarskih vrst so žirijo vseeno zbodli z očitkom, da v njej morda res prevladujejo ženske, a vseeno nima denimo niti enega temnopoltega predstavnika.

"Klanjanje" zlati dobi hollywoodskih studiev
Žirija je svoj prostor nato odstopila filmski ekipi otvoritvenega filma, zgodovinsko-komične drame Ave, Cezar! režiserjev Joela in Ethana Coena. Gre za film, ki se po svoji zunanji podobi pretvarja, da je komedija, v resnici pa Coena močno igrata na karto zgodovinske avtentičnosti in se z njo klanjata zlati dobi hollywoodskega studijskega sistema. V ospredju je lik Eddieja Mannixa (Josh Brolin), izvršnega studijskga producenta, ki opravlja delo dežurnga gasilca na snemanju različnih hollywoodskih filmov v velikem kompleksu v Los Angelesu v 50. letih preteklega stoletja. Njegovo prehajanje med prizorišči je režiserjema dalo lepo priložnost uprizarjanja različnih žanrov klasičnega hollywooda, vse od muzikala do vesterna. Ave, Cezar! morda res ne sodi med najboljše filme bratov Coen, je pa vsekakor eden srčnejših in kompleksnejših.

Za mizo nabito polne dvorane so ob režiserjih sedeli še igralci Channing Tatum, George Clooney, Josh Brolin, Tilda Swinton in odkritje filma, mladi Alden Ehrenreich. Konferenca je potekala v zelo sproščenem duhu, saj se je ekipa večinoma raje šalila, kot pa da bi povsem resno odgovarjala na vprašanja iz občinstva.

Brata Coen sta izrazila dvom nad tem, da bi tudi sama lahko ustvarjala v filmski industriji 50. let, kakršno sta uprizorila na platnu. Ali gre torej za neke vrste nostalgični pogled na preteklo dobo? "Čisto dobesedno ne more iti za nostalgijo, ker takrat še nisva živela," je razložil Joel Coen, sicer mož igralke Frances McDormand, ki je tudi v tem filmu izvrstna v stranski vlogi studijske montažerke. "Vsekakor gre za romantiziran pogled na hollywood 50. let, a ne gre toliko za nostalgijo kot pa za občudovanje."

V središču pozornosti pa je bil spet George Clooney, ki je v svojem slogu zbijal šale in nasploh skrbel za dobro voljo v konferenčni dvorani. Ave, Cezar! je že četrti film, ki ga je posnel z bratoma Coen, a mu gre počasi že v nos, da mu vedno ponujata vloge bedakov. "V filmu Preberi in zažgi (2008) sem dobil vlogo butca, ki v kleti skriva igrače za seks, potem pa sta mi še rekla, da sta ta lik spisala z mano v mislih. Pa kaj je narobe z vama?! Potem pa sem dobil tega voljnega idiota, ki pade v družbo filmskih scenaristov, pa se izkaže, da gre za zagrizene komuniste. Zelo uživam v tem, kako se delata norce iz mene," je dejal Clooney in nasmejal režiserja ob mizi.

"Kaj ste pa vi storili za to?!"
Vseeno pa se Clooney ni mogel povsem izogniti resnejšim vprašanjem. Eden izmed novinarjev mu je v znak ozaveščanja javnosti glede perečih svetovnih problemov izročil kopijo plakata Pabla Picassa, ob tem pa ga vprašal, ali bo posnel nadaljevanje svojega družbeno ozaveščenega filma Siriana (2006). "Ni lahko posneti Siriane 2. Kot vemo, se na svetu dogaja veliko slabega, a neprijetna stvar pri filmu je, da predvsem odraža pretekle družbene dogodke, ne pa tudi usmerja. Traja več let, preden o neki aktualni temi dejansko nastane film. Večkrat sem se ukvarjal z idejo, da bi posnel film o Darfurju ali Sudanu, kajti to so teme, ki so mi zelo blizu, a nisem našel primernega scenarija za kaj takega. V ZDA o teh temah mediji ne govorijo dovolj, za kar obstajajo politični razlogi. A jutri se bom sestal z Angelo Merkel in se pogovoril o tem, kaj lahko mi storimo glede teh vprašanj in kako lahko pomagamo."

Ko so v Clooneyja še naprej vrtali z vprašanji o družbeni odgovornosti zvezdnikov, se je na koncu že nekoliko razburil in je eni izmed novinark celo vrnil vprašanje: "Poglejte, ni povsem pošteno, da me soočate s takšnimi vprašanji, ker veliko časa posvečam tem stvarem. Kaj ste pa vi storili za to?!"

Film Ave, Cezar! na Berlinalu ne bo tekmoval za nagrade, ga bomo pa skorajda takoj po festivalu (25. februarja) že lahko gledali na platnih slovenskih kinematografov.

Filmov se bom lotila kot nepopisan list.

Meryl Streep

Jutri se sestanem z Angelo Merkel.

George Clooney
Kaj prinaša 66. Berlinale