Pozimi, ko je mrzla celina zavita v temo, so se člani raziskovalne ekipe v prostem času med drugim zabavali z rezljanjem lesa in fotografiranjem v črno-beli tehniki. Foto: EPA
Pozimi, ko je mrzla celina zavita v temo, so se člani raziskovalne ekipe v prostem času med drugim zabavali z rezljanjem lesa in fotografiranjem v črno-beli tehniki. Foto: EPA

Po poročanju BBC-ja gre za prvi celovečerni igrani film, v celoti posnet na Antarktiki. Filmsko ekipo so sestavljali sodelavci centra BAS.

Scenarij za grozljivko o 14 članih raziskovalne odprave na Antarktiki, ki jih preganja morilec, je napisal Matt Edwards, sicer britanski zdravnik. Režiser filma ima šestletne izkušnje z delom na Antarktiki, med drugim je po ledenikih vodil pomembne znanstvenike in jih uril v plezanju. Preostalo ekipo so sestavljali biologi, geologi in mehaniki.

Pozimi, ko je mrzla celina zavita v temo, so se člani raziskovalne ekipe v prostem času med drugim zabavali z rezljanjem lesa in s fotografiranjem v črno-beli tehniki. Watson, ki se ukvarja tudi s snemanjem dokumentarnega gradiva, pa se je na neki točki odločil, da bo s pomočjo sodelavcev posnel nizkoproračunski igrani film.

Temačni film snemali ponoči
Watson je za BBC povedal, da so podnevi posneli samo nekaj prizorov, vse drugo pa so snemali ponoči, da bi bil film temačnejši. Dodal je, da so bile razmere na snemanju, predvsem zaradi mraza, težke. Ljudje, ki so "mrtvi" obležali v snegu, so se tresli, zato so imeli pri montaži kar nekaj dela s tem, da so jih "umirili". Nekaj "igralcev" se je blažje podhladilo, je dodal.

Avtor scenarija, Edwards, je poskrbel tudi za masko nastopajočih. Zanjo je uporabil kar otroški set za ličenje obraza, umetno kri pa je ustvaril iz mešanice barvila, ki ga sicer uporabljajo za živila in je narejen iz bele moke in sirupa.

Film South of Sanity bo premierno prikazan 31. oktobra v Aviemoru na Škotskem.