Judy je na prvi pogled točno tak film, kakršni se radi potegujejo za oskarje: drama o resnični osebnosti v trenutku velike življenjske stiske, ki je od glavne igralke terjala korenito preobrazbo. Foto: IMDb
Judy je na prvi pogled točno tak film, kakršni se radi potegujejo za oskarje: drama o resnični osebnosti v trenutku velike življenjske stiske, ki je od glavne igralke terjala korenito preobrazbo. Foto: IMDb

V prvem napovedniku za Judy Renée Zellweger odpoje tišjo, otožnejšo različico pesmi Somewhere Over the Rainbow, ki jo je v Čarovniku iz Oza prepevala Garland.

Zgodba filma, ki v kinematografe prihaja septembra, je postavljena v London ter v leti 1968 in 1969. V britansko prestolnico je Judy odpotovala zaradi serije koncertnih nastopov; na skrivaj se je v tem obdobju ukvarjala s celo vrsto zdravstvenih težav. Zaradi nenamerno prevelikega odmerka mamil je v Londonu tudi umrla, in sicer junija 1969. Stara je bila samo 47 let.

Življenje po Bridget
50-letna Renée Zellweger je v naš kolektivni spomin verjetno najbolj zapisana s trilogijo komedij o rahlo nevrotični Londončanki Bridget Jones (čeprav je igralka oskarjevka ‒ zlati kipec za najboljšo stransko vlogo je dobila po zaslugi drame Hladni vrh (2004)). Film Judy bo prav gotovo oglaševan kot njena "velika vrnitev", saj se je v zadnjih letih bolj ali manj umaknila iz javne sfere. Priprave na vlogo Judy so od nje terjale ogromno pevskih tečajev ‒ petje v filmu bo dejansko njeno ‒, na snemanju pa je morala tudi vsako jutro prestati dveurni proces ličenja.

Liza ne odobrava
Hčerka Judy Garland Liza Minelli se je od projekt že distancirala ‒ posebej je poudarila, da Renée Zellweger nikoli ni spoznala ali z njo govorila. "Ne odobravam in na noben način ne legitimiziram prihajajočega filma o Judy Garland," smo junija lani lahko prebrali na njeni strani na Facebooku.

Film je režiral Rupert Goold, ki ga je zanimala predvsem cena, ki jo je Judy morala plačati za svojo kariero. "Več kot 40 let se je Judy Garland smejala in ljubila in zabavala ne glede na to, kaj ji je življenje vrglo pod noge ‒ in občinstvo jo je zaradi tega oboževalo," je izjavil. "A plačala je ceno: otroštvo je žrtvovala Hollywoodu, bila je čustveno izčrpana in koprnela je po 'normalnem' življenju onkraj mavrice." Scenarist filma je Tom Edge, v stranskih vlogah pa nastopijo Jessie Buckley, Finn Wittrock in Rufus Sewell.