Viktorijanski London je sicer silno priljubljen okvir za filmske pripovedi: v filmu Iz pekla je Jacka Razparača denimo lovil Johnny Depp. Foto:
Viktorijanski London je sicer silno priljubljen okvir za filmske pripovedi: v filmu Iz pekla je Jacka Razparača denimo lovil Johnny Depp. Foto:
Za Jonathana Rhysa Meyersa bo vloga Drakule prva vrnitev na male zaslone po silni uspešnici Tudorji. Drakulo pri NBC-ju opisujejo kot "križanca med Nevarnimi razmerji in Tudorji". Foto: Showtime
Če je v Nesrečnikih lahko pel, najbrž ni nobenega pravega razloga, da Russell Crowe ne bi bil kos tudi vlogi Drakule.

Penny Dreadful bo, obljublja Mendes, "psihoseksualna" grozljivka v nadaljevanjih, ki jo bo predvajala ameriška kabelska televizija Showtime, tista, ki ima na "vesti" različne serije, od Dexterja in Borgijcev pa do Homeland in Kaliforniciranje. V njihovem najnovejšem dodatku k programu, ki bo "zelo psihološka in erotično nabita serija", bodo različni slavni (čeprav fiktivni) junaki raziskovali z nadnaravnim začinjene zločine v viktorijanskem Londonu

Mendes bo tako obudil klasične literarne junake, kot so dr. Frankenstein in njegova pošast, Drakula Brama Stokerja, Dorian Gray iz romana Oscarja Wilda in morda zopet tudi Jack Razparač.

David Nevins, direktor zabavnega oddelka pri Showtimu, je v svoji izjavi za javnost Logana in Mendesa označil za dva od "največjih pripovedovalcev zgodb našega časa", Logana pa še za "zanimiv um, ki se je preizkusil že v vseh žanrih; napisal je Skyfall, Gladiatorja, Huga in Aviatorja". "Njuna interpretacija klasičnih junakov gledalca z vizualnim spektaklom v kombinaciji s psihološkim uvidom priklene nase. Priča bomo popolnoma izvirni seriji."

Serijo bodo v Londonu začeli snemati konec tega leta; koncept se zdi na prvi pogled podoben stripu The League of Extraordinary Gentlemen izpod peresa Alana Moora; v njem so prav tako nastopali različni junaki viktorijanskega Londona z Drakulo na čelu.

Bela Lugosi je mrtev
"Vse bo zelo prizemljeno, tukaj nimamo opravka z Belo Lugosijem. Liki bodo privzeli zelo človeške podobe, take, kot bi se na prelomu stoletja sprehajale po mestu. Mislim, da bo zelo nabito z erotiko," še obljublja Nevins. En lik bo sicer tisti glavni, sicer pa bo šlo za "kolektiv", podobno kot denimo pri uspešnici Downton Abbey.

Neuradno je napovedano, da bo epizode izpod Loganovega peresa režiral Mendes, kot producentka pa nad projektom bedi Pippa Harris.

Ideja Drakule noče umreti
Ob vsem tem velja omeniti še, da svoj projekt o Drakuli razvija tudi mreža NBC; tam bo v glavni vlogi serije v desetih delih nastopil Jonathan Rhys Meyers. Premisa bo drugačna, a vseeno primerljiva: Drakula bo v London prispel pod pretvezo, da je ameriški podjetnik, ki bi viktorijanski družbi rad predstavil čuda moderne znanosti - v resnici pa bi se rad samo okrutno maščeval skupnosti, ki ga je pred stoletji brutalno izdala. Da ni vse samo morija in sovraštvo, poskrbi ljubezenski zaplet: Drakula se zagleda v lepo smrtnico, za katero se zdi, da je reinkarnacija njegove mrtve žene.

In verjetno še malo bolj nazorno: Eli Roth
In to še niti ni vse: lani se je pisalo tudi, da se bo Drakulovega mita lotil še producent franšize Hostel, režiser in občasni igralec Eli Roth. Studio Warner bo svojo adaptacijo Stokerjevega Drakule naslovil Harker; elegantnega krvosesa naj bi igral nihče drug kot Russell Crowe. Zgodba se bo vrtela okrog detektiva Scotland Yarda, Jonathana Harkerja, ki skuša vampirja ujeti in onesposobiti. Studio je pravice odkupil že predlani, upajo pa, da bodo snemati lahko začeli še letos.

In če vse to mogoče še ni dovolj, letos v kinematografe prihaja še grozljivka The Last Voyage of Demeter, zgodba o tragični usodi posadke na trgovski ladji Demeter, na kateri je iz Transilvanije v Anglijo prispela Drakulova krsta; najbrž ni treba posebej povedati, da je ladja v pristanišče prispela brez preživelih na krovu. Film bo režiral Neil Marshall, v njem pa naj bi nastopil tudi Viggo Mortensen.