Za
Za "počrnjenega" Jerryja, ki mora plesati pred bogato mačko, ni prostora na blue-rayu. Foto: Youtube

Tom in Jerry, po mnenju nekaterih pretirano agresivna, po mnenju večine preprosto zabavna, mlade in stare zabavata že sedem desetletij. Agresivnost pa se trenutno loteva nekaterih ljubiteljev risanke, saj so se pri Warner Brothers odločili, da iz zadnje zbirateljske izdaje izločijo dve domnevno do temnopoltih neprijazni epizodi.

Sporni blue-ray z naslovom Golden Collection je bil ljubiteljem obljubljen že pred dvema mesecema, a na policah trgovin ga še zmeraj ni najti. V kronološkem redu bi moral vključevati vse prizore, a zapletlo se je pri vključitvi epizod iz let 1948 in 1951 z naslovom Casanova Cat in Mouse Cleaning. V prvi želi Tom narediti vtis na bogato predstavnico lepšega spola tako, da Jerryju počrni obraz z dimom iz cigare in ga prisili v to, da zapleše črnski ples. V drugi pa "počrni" sam Tom, ki, prekrit s premogovim prahom in z uporabo afroameriškega naglasa Mammy Two Shoes prepriča, da govori s črncem.

Kampanja se seli na Facebook
Ljubitelji risanke so s protesti najprej zasuli spletne prodajalne, zlasti Amazon. "Kultura se vselej odraža v risankah, in tudi če nekaj ni prav, to še ne pomeni, da ni obstajalo," se glasi eno izmed sporočil. Drug kupec se pritožuje: "Izdaja je namenjena skoraj izključno odraslim, zakaj nas torej obravnavate kot otroke?" Kampanja za izdajo necenzurirane zbirke poteka tudi na Facebooku.

Na nesmiselnost omenjene poteze opozarja tudi pisatelj David Lambert: "Ljubitelji vedo, da so risanke proizvod svojega časa. Poleg tega pa je v dobi interneta nemogoče skriti kar koli, zato nam studio lahko preprosto da tisto, kar bi radi."

Proti cenzuri tudi Whoopi Goldberg
Leta 2005, ob izdaji podobne zbirke epizod Looney Tunes, je igralka Whoopi Goldberg povedala: "Če bi te neopravičljive slike in šale odstranili iz zbirke, bi bilo to tako, kot da bi rekli, da niso nikoli obstajale."

A pri Warner Brothers vztrajajo: "Menimo, da nekatere vsebine niso primerne za občinstvo, ki mu je zbirka namenjena, zato smo se odločili, da jih izpustimo."