Ko Janu začnejo groziti s popravnim domom, se odloči vzeti cesto pod noge, no, kolesa. Foto: Cinemania
Ko Janu začnejo groziti s popravnim domom, se odloči vzeti cesto pod noge, no, kolesa. Foto: Cinemania
Če nas je lani Završnikova Pot v raj popeljala na morje, se ta film ceste poda na odprto cesto. Foto: Cinemania

Vojko Anzeljc, režiser komedij Zadnja večerja in Gola resnica, si je tokrat za ekranizacijo izbral zgodbo Matjaža Pikala, ki je za njeno filmsko adaptacijo napisal tudi scenarij. Od 26. marca dalje lahko film, ki je nastal v produkciji Cinemania group, VPK in RTV SLO, ujamete v slovenskih kinematografih.

20-letni Korošec Aljoša Bregar je v filmu torej Jan, ki že od malih nog išče svobodo, ki mu jo predstavljajo z lastnimi rokami izdelana prevozna sredstva (pa naj bo to kolo, motor ali avto); z njimi lahko vedno znova zbeži v svet, stran od staršev in njihovih problemov ter togega šolskega kalupa. Janova oče in mama se zaradi problematičnega sina, ki je na meji med genijem in posebnežem, ločita.

Ko je starejši, Janov nenavadni, a veseli značaj zmeraj bolj zaznamujeta uporništvo in očitna neprilagojenost temu sistemu, katerega suženj noče biti. Zaradi nakopičenih prestopkov mu grozi popravni dom, zato si sam sestavi avto, da bi skupaj z dekletom in najboljšim prijateljem dokončno pobegnil v širni svet.

V vlogah Janovih pribočnikov sta nastopila Gaja Filač in novi igralski up slovenskega filma Jernej Kogovšek, sicer pa boste v filmu spoznali tudi Jureta Ivanušiča, Ivo Babič, Iztoka Jereba, Alenko Kozolc Gregurič, Matjaža Pikala, Franka Korošca in druge. Kot direktor fotografije je film soustvarjal Miha Tozon.

Ljubljančan Vojko Anzeljc se s filmsko in TV-režijo ukvarja že več kot 20 let. Med drugim e režiser celovečernega igranega filma Zadnja večerja (2000), ki je v Sloveniji nabral 65.000 gledalcev. Dokumentarne izkušnje je nabiral pri TV-oddaji Odklop, režiral pa je tudi več nadaljevank: TV Dober dan (2000–2002), Trafika (2002), Čokoladne sanje (2003), Mi se mamo radi (2005), Začnimo znova (2006–2007) in Swingerji (2008). Za pesnika, pisatelja in glasbenika Matjaža Pikala je bila Rdeča raketa prvi scenarij za celovečerni film.

V kinu: Rdeča raketa
V kinu: Rdeča raketa