Film
Ocena novice: Vaša ocena:
Ocena 4.4 od 20 glasov Ocenite to novico!
janez evangelist krek
O duhovniškem in političnem delovanju Janeza Evangelista Kreka v dokumentarnem filmu spregovorijo številni strokovnjaki. Foto: Wikipedia
false
Vizualna dopolnitev v filmu so posnetki krajev, povezanih s Krekovim življenjem. Foto: MMC RTV SLO
false
Dokumentarec Revolucionar v talarju je režiral Jernej Kastelic. Foto: MMC RTV SLO

Dodaj v

Revolucionar v talarju - Janez Evangelist Krek

Družbenozgodovinski vpogled v začetek 20. stoletja
8. oktober 2017 ob 16:42,
zadnji poseg: 8. oktober 2017 ob 23:17
Ljubljana - MMC RTV SLO

Na TVS 1 je bil na na ogled dokumentarec Revolucionar v talarju, ki nas je popeljal skozi življenjsko zgodbo Janeza Evangelista Kreka, enega največjih narodnih buditeljev v razpadajoči Avstro-Ogrski.

Dokumentarni film Revolucionar v talarju režiserja in scenarista Jerneja Kastelca prikazuje življenje in delo Janeza Evangelista Kreka, enega največjih narodnih buditeljev v zgodovini slovenskega naroda. Prek njegovega vsestranskega delovanja film podaja tudi družbenozgodovinski vpogled v obdobje na začetku 20. stoletja, ki je Slovencem prineslo velike spremembe. To je obdobje, ko se v starajoči se avstro-ogrski monarhiji narodnobuditeljska zavest Slovencev vedno bolj krepi, vse do Majniške deklaracije leta 1917, ki je najbolj množična in enotna "osamosvojitvena akcija" Slovencev pred letom 1990.

To je tudi obdobje vedno slabših socialnih razmer in razslojevanja, ko nova kapitalistična družbena ureditev vzbuja vse več nezadovoljstva med delavci in kmeti. In to je tudi obdobje političnih bojev na Slovenskem, ki so začrtali smernice slovenske politične kulture vse do danes. Na vseh naštetih področjih je Krek zastavil vse svoje moči, da bi prispeval k izboljšanju socialnih, gospodarskih in duhovnokulturnih razmer svojih rojakov.

O Krekovem zasebnem življenju, duhovniškem in političnem delovanju, o boju za izboljšanje pravic delavcev in kmetov ter narodnem buditeljstvu v filmu spregovorijo številni strokovnjaki, in sicer Walter Lukan, Jože Ramovš, Stanko Granda, Franc Pfajfar, Jure Gašparič, Igor Grdina, Marjan Kokalj, Srečo Dragoš, Vlasta Stavbar, Irena Selišnik, Jurij Perovšek, Damir Globočnik, Janko Prunk, Bogdan Kolar, Janez Juhant, Petra Svoljšak in Miha Šimac.

Krekovo notranje življenje in doživljanje je prikazano v igrano-dokumentarnih prizorih na različnih lokacijah, upodobil pa ga je igralec Gregor Čušin. Kot statisti v filmu nastopijo še Viktor Boršnik, Jože Rogelj, Lucija Kastelic in Pavlina Kastelic.

Vizualna dopolnitev v filmu so posnetki krajev, povezanih s Krekovim življenjem (Sv. Gregor nad Sodražico, Komenda, Selca, Prtovč, Brezje, Sv. Jošt nad Kranjem, Ljubljana, Dunaj). Pri filmu, ki je nastal v okviru Dokumentarnega programa TV Slovenija, so sodelovali še: koscenarist Janez Juhant, snemalec in direktor fotografije Uroš Hočevar, kostumografinja Jerneja Jambrek, scenografinja Mojca Vilhar ter Robert Seršen, ki je poskrbel za zvokovno obdelavo.

G. K.
Prijavi napako
Komentarji
brehme
# 08.10.2017 ob 19:07
Eden največjih Slovencev, žal nam v šolah niso povedali nič o njem.
los-t
# 08.10.2017 ob 20:45
Sej rad gledam take zadeve, ampak rtv jih zmeri sune nekam med umetniške ure, tisti k mamo šiht in penzionerji že spimo. Škoda.
fah-q
# 09.10.2017 ob 09:13
Do tega gospoda imam globoko spoštovanje. Njegovo delo je ne le ogromno ampak dejansko to, kar mali človek potrebuje. Je najverjetneje največji Slovenec, ki se je kdaj rodil glede na rezultate in delo. Postavil je za celoten zadružni sistem, vključno z banko. To je edini način, da mali človek ne le pošteno dela in pošteno zasluži ter je pošteno tretiran ampak da tudi pošteno prevzame odgovornost in tudi upravlja. Je demokracija v najbolj čisti obliki-saj demokratično odločaš tudi na delovnem mestu. Vse ostale oblike so oblike diktature lastnine.

Seveda ga levi (vključno s komunisti) ne marajo, ker je bil župnik in seveda ga desni ne marajo ker je bil socialist in levičar. In zato o tem res izjemnem človeku izvemo le kako drobtinico tu in tam...

Globok poklon gospodu Kreku.
kon
# 08.10.2017 ob 20:01
Ob 22:45? to je pa mal pozn.
Ribiič
# 09.10.2017 ob 09:15
Drugič predlagam, da date dokumentarce o Slovencih in slovenski zgodovini na spored še kansneje npr. ob polnoči. Hvala.
anny22
# 08.10.2017 ob 22:17
"Vi vsi, ki ste seme izkrvavelega naroda, mislite le eno; kako boste združeni vse svoje moči, vse svoje zmožnosti, vso svojo ljubezen in vse svoje srce posvečali naši državi, za njen procvit, kulturo in blagostanje."

(duhovna oporoka J. Evangelista Kreka)

Priporočam ogled tega dokumentarca. Bil je čudežni deček, genij s fotografskim spominom, ki je ob koncu svojega življenja govoril - zajemi sapo! - 20 jezikov. Tekoče in kot rojen govorec.
pace
# 08.10.2017 ob 20:43
heristalski166
" in slovenščina popolnoma prepovedana (tako kot je bila 41-45) taka je to veličastna zgodovina kakšrna je bila tudi ves čas prej, še posebej na štajerskem in koroškem,"

Ni treba zavajati in obdobje AO primerjati z nacizmom, ki je bil ekstremen ideološki pojav in je tudi Avstriji bil že leta 1943 priznan status žrtve.
Za časa AO sta celo v tako majhnem kraju kot je denimo Ormož bili dve osnovni šoli, nemška zgrajena 1900 in slovenska zgrajena 1901. Da ne govorimo o številnih drugih dejavnostih in društvih takratnih Slovencev, ki so kar vznikala po letu 1848.
Vsa Štajerska in Koroška sta bili nekoč dvojezični, ker je povsod živelo tudi veliko nemškega prebivalstva in oba naroda sta se zavzemala vsak zase, s čimer ni nič narobe in je normalno, ker zastonj ti praviloma nihče ničesar ne prinese na pladnju
Ker je bila Srbija v vojni z AO, se je že v kraljevini SHS in nato nadaljevalo v obeh Jugoslavijah smelo o AO govoriti samo slabo, kar pa ni resnica o takratnih razmerah. Resnica je, da so naši dedki in pradedki še kako žalovali za AO in nekdanjimi razmerami, ko so videli, v čem so pristali pod jugoslovansko kraljevino.
fah-q
# 09.10.2017 ob 10:41
pa še tole bi dodal-za vse, ki bi se šli revolucijo-preberite si kaj točno je pošel ta gospod. to je EDINA prava pot. najbolj ranljiva, najmanj obvladljiva pa največ truda in energije zahteva...
svatne
# 08.10.2017 ob 18:54
Mnenja so eno, dejstva pa drugo. Slovensko ljudstvo, državljani svojih dežel, ki so bile vsaj po ustavi 1867 popolni subjekti internacionalnega prava, je na različne načine izražalo svojo voljo, da prevzamejo pravičen delež pri upravljanju. Koliko so različne akcije prispevale k rešitvi s tem problemom povezanih vprašanj, verjetno pokažejo učinki - a so za kaj takega potrebne skrbne, z ideologijo in presdodki neobremenjene analize. Brez vsake analize in pred očmi vse javnosti pa je dokument, ki ima vse potrebne atribute (in učinke): Usatvni dokument suverena Karla, imenovan Manifest. Suveren ga je izdal 16. oktobra leta 1918. Dokument je omogočil prevzem oblasti v posameznih vojvodinah in kraljestvih Cislajtanije po etničnem ključu. Na njegovi podlagi so že 21. oktobra poslanci dežel (njih delov) z nemško govorečo večino na Dunaju razglasili zvezo teh dežel, imenovano Deutschösterreich. Enako so ravnali poslanci slovenskih dežel (njih delov - Koroške in Štajerske), ki so v Ljubljani, v stavbi parlamenta Vojvodine Krajnske pod predsedovanjem predsednika vlade, viteza Pogačnika, dne 31. oktobra razglasili, da "vlada v Ljubljani prevzema vsa ustavna pooblastila v vseh slovenskih deželah"! Na identičen, enako pravno povsem korekten in veljaven način kot "Nemška Avstrija" je tako z razglasitvijo nastala tudi "Zedinjena Slovenija" - zveza slovenskih dežel. Zakaj so dunajski "osamosvojitelji" s svojim dosežkom šli v Pariz na mirovna pogajanja, slovenski #"politiki" in (samozvani) "narodovi voditelji" pa so na uresničeno osamosvojeno slovensko državo pozabili in se šli svoje posle z Zagrebom in Beogradom, pa verjento niti Bog ne ve. Verjetno precej vedo v peklu!
Učinek ukrepov v skladu z Manifestom je onkraj Karavank še danes uspešna in stabilna država Avstrija, takraj pa po zaslugi slavljenih "prvakov" žalostna in scefrana kura - bedni preostanek slavne zgodovine Slovencev, ki so jih prikoriteni voditelji pognali iz tisočletnega domačega okolja v balkansko klavnico. Grobovi/grobišča/brezna in jaški tulijo!
kon
# 08.10.2017 ob 22:31
heristalski166: Kolikor vem se v zadnjih letih vedno več AVSTRIJSKIH staršev odloča za vpis svojih otrok v slovenske vrtce, poleg tega se nasploh na koroškem medsebojno zelo spoštujejo in ne prihaja več do napetosti. pride pa vsake tolk časa do kakšne bombice kot je bil npr. nevpis slovenščine v koroško ustavo. Ampak načeloma se odnosi izboljšujejo. In tudi svobodnjaki imajo sedaj drugo kost za glodat (imigranti) tako da Slovenci niti niso tako zelo na udaru. Bojo pa vedno obstajali razni haidri.
kon
# 08.10.2017 ob 20:04
Je pa tu ogromno vprašanj kaj bi bilo če bi bilo. Že to je imelo ogromen vpliv na Slovence, ko so ubili prestolonaslednika, ki se je zavzemal za avstrijsko cesarstvo treh narodov - Nemcev, Slovanov in Madžarov. In to bi znalo biti za nas povsem vredu. Ampak zgodovina je pač taka. Nikoli ne bomo izvedeli kako bi bilo če bi bilo drugače. Nenazadnje smo pa vendarle prišli do svoje države, ki pa jo žal ne znamo ceniti in dopuščamo da nam vladajo telebani.
kon
# 08.10.2017 ob 22:32
Bi pa to seveda boljše opisal kak koroški Slovenec.
Meteorit
# 08.10.2017 ob 19:05
Zanimivo - komentar namreč. Sploh pred ogledom filma.
heristalski166
# 09.10.2017 ob 13:29
ja svante vidimo pri meji s hrvaško kok imajo te pravne floskule pomena, to so eni foteljaši tok napihnjeni v svojem svetu
svatne
# 09.10.2017 ob 04:10
Dragi komentator heristalski - mnenjem ne morem ugovarjati, ker nimajo pomena. V postu sem nanizal izključno dejstva, tista, ki imajo na področju internacionalnega prava pomen. Ljudska zborovanja in podobno npr. tega nimajo. Sasmo za primer. Morebiti bo razumljivo, ker je aktualno: V Barceloni se lahko ljudstvo razpoči, pa to nima nobenega pomena. Nekaj relevantnega se bi (se bo?) zgodilo z uradno, procesno korektno razglasitvijo suverene države. Tako je bilo pri nas 31.10.1918 v parlamentu Vojvodine Krajnske (suverene države - Slovenci smo državi vedno rekli dežela) in potem znova 26.(ne 25.!!! ko je skupščina sprejela še zadnje sklepe v zvezi z osamosvojitvijo! Država nastane z JAVNO razglasitvijo, ne s sprejemanjem zakonov in aktov!) 6.1991. Obakrat so naši "osamosvajači" ravnali enako: Pljunili so na dosežek ljudstva! To so preprosto dejstva. Nobenega ideološko ali kako drugače obremenjenega mnenja ni.
malidelnicar
# 08.10.2017 ob 21:34
Uf ko smo bili še v AO je bilo vse urejeno. Potem pa navzdol. Upam da se zopet povežemo z Avstrijo. Avstrijce imam rad ker tudi mene kot Slovenca spoštujejo (po raziskavah smo Slovenci najbolj priljubljeni sosedje).
heristalski166
# 08.10.2017 ob 22:52
ja kon to se je institucionalno stvar "izboljšala" ker "je slovencev vedno manj" oz so asimilirani, vedno manj ljudi smatra slovenščino za svoj materni, prvi jezik
heristalski166
# 08.10.2017 ob 20:56
@pace
ne primerjam AO z nacizmom, v AO je bila slovenščina na papirju enakopraven jezik, v praksi je bilo mnogokrat drugače še posebej na koroškem in štarejskem, govorimo o vizi nemcev v AO o avtriji po koncu prve svetovne in ob razpadu monarhije (ko je bilo jasno da bo bosna šla, hrvaška, češka, ogrska itd)
heristalski166
# 08.10.2017 ob 19:35
in "suveren" Karel habsburški je bil več ali manj niko i ništa leta18, ker se je očitno končala avstrijska monarhija (tako kot tudi nemška in turška in še kaka)
heristalski166
# 08.10.2017 ob 22:16
no dej malidelnicar ne prbiji zakaj je bil pa haider tok priljubljen tam kjer je največ slovencev in spet svobodnjaki vzhajajo
heristalski166
# 08.10.2017 ob 20:24
habsburški monarh je bil na konec približno tako kot tito, hotel bit všečen, prdnit in stisnit, vse povezat in so ga na koncu vsi sovražili kot tirana in izdajalca, AO na koncu veljala za podobno temnico kot SFRJ v sentimentu ki je še zelo prisoten očitno
heristalski166
# 08.10.2017 ob 20:56
in hitler je bil lihk otroke te vizije
heristalski166
# 08.10.2017 ob 19:34
@svatne
zelo ideološko in tendeciozno povedano, po nemškem načrtu za poraženko prve svetovne AO (srbija je bila na strani zmagovalcev) slovenci v novi avstriji ne bi bili več nikakršen subjekt in slovenščina popolnoma prepovedana (tako kot je bila 41-45) taka je to veličastna zgodovina kakšrna je bila tudi ves čas prej, še posebej na štajerskem in koroškem, hrvaško in bosno so komot pustili, slovenijo so pa hotli totalno pohopsat zato so se takratni voditelji s korošcem na čelu odločili za jugoslavijo, čeprav srbiji sploh niso bili naklonjeni, slovenci sicer z jugoslovanskimi narodi niso bili nikoli v nacionalni vojni z nemci pa skoraj ves čas

sicer so pa srbi še najbolj najebal od tega jugoslovanskega ekperimentiranja, kot zmagovalcev v prvi svetovni se jim je ponujala dalmacija in bosna ter slavonija in bi slovence ter hrvate pustili dunajskemu hlevu

sicer pa reči da je krek narodni buditelj konec 19. stoletja je tut bolj krneki, takrat je bil narod že kar zbujen
Kazalo