Monico Bellucci je svet okronal za naslednjo veliko italijansko divo tipa Sophia Loren ali Gina Lollobrigida. Foto: EPA
Monico Bellucci je svet okronal za naslednjo veliko italijansko divo tipa Sophia Loren ali Gina Lollobrigida. Foto: EPA
Rimski filmski festival
O tem, da je festival še mlad, priča tudi njegov (lanski) logo. Foto: EPA

Belluccijeva in francoski igralec Daniel Auteuil sta protagonista filma Drugi vdih, ki je pravzaprav priredba filma Jeana-Pierrea Melvillea iz leta 1966. Organizatorji festivala v Rimu, ki bo letos potekal od 18. do 27. oktobra, upajo, da bodo presegli uspeh lanske, prve izdaje. (Festival je lani s proračunom desetih milijonov evrov predstavil filme v petih sekcijah, med temi v dveh tekmovalnih.)

Benetke kuhajo mulo ...
Rimljani so bili lani navdušeni nad festivalom,čeprav je s seboj prinesel tudi spore s festivalom v Benetkah. Tako je direktor beneške Mostre Marco Mueller kritično pripomnil, češ da v Rimu "prikazujejo filme, ki jih nista hotela niti Cannes niti Benetke". Priznajmo, iz njega je morda govorilo ljubosumje: rimski festival s proračunom 12 milijonov evrov, izključno iz zasebnih virov, letos grozi, da bo zasenčil Benetke, ki festival pripravlja z 8,5 milijona evrov, od tega je dve tretjini javnih sredstev.

Zgovorne številke
Program sicer še ni v celoti potrjen, a Rim se nadeja udeležbe množice zvezdnikov. Leta 1932 ustanovljeni beneški festival se spopada tudi z zastarelo infrastrukturo. Filmski sejem poteka v ozkem obsegu, za novo filmsko palačo, Palazzo del Cinema, ki so jo nameravali zgraditi do leta 2011, pa manjka še 100 milijonov evrov.