Ameriški predsednik Barack Obama je januarja okrepil sankcije proti Severni Koreji, njegov tiskovni predstavnik pa je potrdil, da gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview. Foto: Reuters
Ameriški predsednik Barack Obama je januarja okrepil sankcije proti Severni Koreji, njegov tiskovni predstavnik pa je potrdil, da gre za povračilne ukrepe po hekerskem vdoru v Sony in terorističnih grožnjah v povezavi s filmom The Interview. Foto: Reuters
Severna Koreja
Severna Koreja se že dalj časa zaveda, da južnokorejski aktivisti čez mejo pošiljajo sporočila s helijevimi baloni, in od sosede tudi zahteva, naj takšno početje prepreči. Foto: Reuters

Vemo že, da je Severna Koreja trapasto komedijo Setha Rogena, ki se vrti okrog (fiktivnega) Cijinega poskusa atentata na ljubljenega korejskega vodje Kim Jong Una, označila za "objestno teroristično dejanje".

Li Min Bok, ki je pribežnik iz Severne Koreje in zdaj tudi politični aktivist, pravi, da je od januarja pa do danes čez mejo med Korejama spravil štiri pošiljke, privezane na balone (zadnja se je v dobro zastraženo državo prebila v soboto). Njegova taktika je bila preprosta: svežnje kopij Intervjuja je - skupaj s protirežimskimi letaki - privezal na helijeve balone, ki jih je nato med vožnjo spustil iz svojega tovornjaka. "Samo v soboto sem ob zahodnem delu meje odposlal na tisoče kopij filma in okrog milijon letakov," se je pohvalil. Svojih akcij se je loteval sredi noči, predtem pa jih seveda ni oglaševal.

Severna Koreja se že dalj časa zaveda, da južnokorejski aktivisti čez mejo pošiljajo sporočila s helijevimi baloni, in od sosede tudi zahteva, naj takšno početje prepreči. Še oktobra lani so severnokorejski obmejni policisti zapazili take balone in jih skušali sestreliti, kar je sprožilo kratko izmenjavo ognja med obema stranema.

Pjongjang je izrecno posvaril, naj nihče v svoje "pošiljke" ne vključuje kopij Intervjuja, češ da bodo "protiukrepe" v tem primeru zaostrili v "neizprosen povračilni udarec". FBI po drugi strani Severno Korejo še vedno obtožuje za lanski uničujoči hekerski napad na studio Sony, ki je omenjeni film tudi posnel.

Južna Koreja svojih aktivistov ne zavira pretirano
Seulske oblasti svoje aktiviste sicer svarijo, naj severa ne provocirajo prek meja razumnega, in vztrajajo pri tem, da dejanja njihovih državljanov varuje svoboda izražanja. Policija je že nekajkrat posegla vmes in prestregla posamezne pošiljke, a po navadi samo, kadar obstaja možnost severnokorejskih povračilnih ukrepov, ki bi ogrozili južnokorejske prebivalce v neposredni bližini meje.

Lijevo akcijo pošiljanja z odročnih krajev je nadzorovala lokalna policija, a mu podviga niso skušali preprečiti. Spremljala ga je tudi CNN-ova kamera, ki ga je dokumentirala, kako svoje pošiljke privezuje na balone, preden se loti svoje nočne vožnje.

Prepuščeni vetru
Ko so enkrat spuščeni, so baloni seveda na milost in nemilost prepuščeni tokovom vetra, zato je nemogoče z gotovostjo trditi, koliko pošiljk je res prišlo do kakega Severnega Korejca.

Južnokorejsko ministrstvo za enotnost, ki trdi, da je bilo o Lijevem projektu obveščeno šele pred nekaj dnevi, dogodka noče neposredno komentirati. "Naše stališče ostaja, da podpiramo svobodo posameznika do izražanja lastnih mnenj."