Režiser Peter Segal je za film o upokojenih boksarjih, nekdanjih tekmecih, ki se 30 let po zadnjem skupnem boju ponovno znajdeta v ringu, angažiral dva popolnoma različna igralca, ki pa sta svojo kariero odločilno zaznamovala z boksarsko vlogo, Stallone z Rockyjem in De Niro z Razjarjenim bikom. Foto: EPA
Režiser Peter Segal je za film o upokojenih boksarjih, nekdanjih tekmecih, ki se 30 let po zadnjem skupnem boju ponovno znajdeta v ringu, angažiral dva popolnoma različna igralca, ki pa sta svojo kariero odločilno zaznamovala z boksarsko vlogo, Stallone z Rockyjem in De Niro z Razjarjenim bikom. Foto: EPA
Stallone je po Rockyju igral v akcijskih filmih in na začetku v nekaj neuspešnih komedijah. Kot pravi, je samo šel po poti, ki se je odpirala pred njim. De Niro je ustvaril močno kariero tudi z drugimi filmi, za boksarja v Razjarjenem biku je prejel tudi svojega drugega oskarja, prvega je prejel za vlogo Vita Corleona v Botru II. Foto: EPA
Kim Basinger igra Sally, v katero sta bila oba boksarja nekoč zagledana. Foto: EPA

Stallone, ki se je uveljavil leta 1975 z boksarsko dramo Rocky, in De Niro, ki je nepozabno vlogo ustvaril v Scorsesejevem Razjarjenem biku (Raging Bull) leta 1980, sta se tokrat v ringu znašla skupaj. Poleg Stallona (Henry "Razor" Sharp) in De Nira (Billy "The Kid" McDonnen) v filmu igra še Kim Basinger kot ženska, v katero sta bila zaljubljena oba boksarska tekmeca.
To za 67-letnega Stallona in 70-letnega De Nira ni bil prvi skupni film; skupaj sta igrala že 1997 v policijski drami Cop Land Jamesa Mangolda. A glede tokratnega filmskega projekta je bil Stallone v dvomih. Po uspehu filmov Rocky (Stallone je bil nominiran za oskarja za igro in za scenarij) in Razjarjeni bik (za igro je De Niro prejel oskarja, film pa je prejel še šest nominacij) bi lahko neuspeh filma Grudge Match pokvaril sloves njunih velikih boksarskih vlog.
Da je Stallone sprejel vlogo, je zaslužen prav De Niro, ki ga je poklical in dejal: "Dajva, imela se bova dobro." "In imel je prav. Scenarij je bil odličen in film se dotika velikih stvari, ne da bi postal sentimentalen," je povedal Stallone.

Za Grudge Match sta se oba igralca pripravljala z boksarskim trenerjem Bobom Salejem, ki je s Stallonom delal že za šesti del Rockyja. Če je De Niro za Razjarjenega bika moral pridobiti težo, pa sta tokrat oba igralca morala shujšati.
Očitno pa se ju je boks prijel. Stallone bo kmalu že sedmič igral Rockyja, ki ga bo režiral Ryan Cogler, De Niro pa trenerja v filmu Hands of Stone o panamskem boksarju Robertu Duranu.
Boks kot življenje
Stallone pravi, da je igralec kot premaganec v ringu. "Počutiš še kot premaganec. Ko si želiš delo, greš proti studiu in ta situacija je kot velika gora, ki jo moraš preplezati. Mislim, da nikoli ne gremo čez to z lahkoto," pravi. "Pri igranju se moraš včasih dobro tepsti. Vedno pa tudi nekajkrat padeš," razlaga Stallone o življenju skozi metaforo boksa.
Dve karieri v različne smeri
Grudge Match je očitno bolj na strani padca. Ob začetkih predvajanja je film prejel mešane odzive. A po končanem projektu je izkušnja kljub temu prinesla nekaj zadovoljstva. Stallone je izrazil veselje, da je lahko v ringu stal z De Nirom. "Začela sva v istem času in nikoli ne bom pozabil, da sta bila Rocky in Taksist (Taxi Driver) v kinematografih v istem času," se spominja Stallone, ki se je takrat spraševal, kdo je ta igralec. "Sam nikoli ne bi imel dovolj poguma, da naredim takšen film. Ko sem igral v Prvi krvi (First Blood), nisem imel namena, da igram v akcijskih filmih. Samo šel sem po poti, ki je bila pred mano. On pa je postal odličen dramski igralec. Oba sva šla v nasprotne si smeri in zdaj, po vseh teh letih končala skupaj v ringu z izjemno različnimi karierami. Njegova je srečna, iz moje se norčujejo in me zasmehujejo. Ampak je dober prezir!" se Stallone ozira po njuni karieri.
"Vedno se ukvarjaš s tem, kaj drugi mislijo o tebi. Ampak sam moram delati to, za kar mislim, da moram delati. Čez 30 ali 40 let to tako ne bo več pomembno," pa pravi De Niro, ki je zadovoljen tudi s svojo kariero zadnjih let v komedijah.