Birgit Cullberg se je intenzivno poglabljala tudi v posebnosti televizije kot medija za ples. Foto: RTV SLO
Birgit Cullberg se je intenzivno poglabljala tudi v posebnosti televizije kot medija za ples. Foto: RTV SLO

Ustanoviteljica skupine Cullberg balet je začela ples študirati sredi tridesetih let, ko je štela že 27 let, v šoli Kurta Joosa in Sigurda Leederja v Veliki Britaniji. Tudi več kot desetletje po njeni smrti ostajajo njeni baleti sveži, koreografsko zanimivi in družbenokritični.

Cullbergova se je zanimala tudi za posebnosti televizije kot medija za ples. Več kot tri desetletja je sodelovala s svetovno priznanim švedskim TV-urednikom in režiserjem Mansom Reuterswardom, tudi Bergmanovim sodelavcem, ki je v studiu TV Slovenija režiral tv-balet Romeo in Julija. Tega si bo mogoče ogledati nocoj ob 22.35 na drugem programu TV Slovenija.

Nastopajo ...
Julija je bila Nena Vrhovec, Romeo Ostoja Janjanin, na glasbo ruskega skladatelja Prokofjeva pa so tragično ljubezensko zgodbo zaplesali še Vojko Vidmar (Tibald), Andrej Brbanov (Mercutio), Moga Ioan Dumitru (Paris). Solisti in baletni ansambel SNG-ja Opera in balet Ljubljana nastopajo ob spremljavi Simfonikov RTV Slovenija pod taktirko Marka Letonje. Kostume je oblikovala Eva Shaeffer, hči znamenitega koreografa Matsa Eka, sina Birgit Cullberg. Urednica je Danica Dolinar, režiser pa Mans Reutersward.
Balet Romeo in Julija je Uredništvo za resno glasbo in balet TVS-ja posnelo v koprodukciji s Kanalom 1 Švedske TV, z Euromedio in s sponzorjem Švedskim inštitutom.

Ljubitelje baleta vabimo, da se pridružijo tudi praznovanju svetovnega dneva plesa, ko bo v nedeljo ob 22.30 na TVS 2 na sporedu francoski dokumentarni film Balet Pariške opere režiserja Fredericka Wisemana.