Temni stolp, Barad-dûr, s katerega je Sauronovo oko sijalo nad Srednji svet; skozenj je Sauron lahko videl vsakogar, ki si je nadel čudežni prstan. Foto:
Temni stolp, Barad-dûr, s katerega je Sauronovo oko sijalo nad Srednji svet; skozenj je Sauron lahko videl vsakogar, ki si je nadel čudežni prstan. Foto:
Medtem ko so Rusi debatirali o zli moči fiktivnega očesa, se je Peter Jackson sprehodil po rdeči preprogi v Kaliforniji. Foto: Reuters

Skupina Svečenje (Sijaj) je nameravala Oko, ki ga dobro poznajo vsi ljubitelji trilogije Gospodar prstanov, postaviti na eno od stolpnic v moskovski poslovni četrti. Približno meter veliko zrklo, ki pooseblja vsevideče zlo in je podobno goreči krogli, bi sijalo tudi ponoči, in to na dan ruske premiere sklepnega filma v trilogiji Hobit, Bitka petih vojska. (Film v Rusijo, tako kot k nam, prihaja 11. decembra.) Spremljevalna svetlobna projekcija bi inštalaciji dodala 3D-učinek.

Opravičilo in zanikanje na celi črti
No, teh načrtov je zdaj konec. "Na žalost so primorani odpovedati Sauronovo oko," je skupina potrdila v izjavi za tiskovno agencijo RIA Novosti in se obenem opravičila, "da so izzvali tolikšen odziv javnosti". Čeprav je bil "ljubiteljski projekt" del promocije premiere novega filma, pa ni šlo za uraden promocijski dogodek, pa tudi "političnega ali verskega podtona" inštalacija ne bi imela, zdaj poudarjajo.

"Demonični simbol prevlade zla" bi škodil Moskvi
Tako eksplicitno zanikanje vsakršne religiozne konotacije prihaja na petah ostre kritike, ki jo je na skupino naslovil vodja odnosov z javnostjo Ruske ortodoksne cerkve, Vsevolod Chaplin. Sauronovo oko je razglasil za "demonični simbol prevlade zla", ki bi lahko nad prestolnico priklical nesrečo. "Simbol zmagoslavja zla se bo dvigoval nad mestom in postal najvišja stavba v okolici," je povedal kot gost radijske oddaje Govorit Moskva. "Je to dobro ali slabo? Bojim se, da je precej več možnosti, da je slabo. Samo ne bodite potem presenečeni, če bo šlo v mestu kaj narobe."

Nato se je oglasil še županov urad, ki je napovedal, da bodo "oko" prav gotovo odstranili takoj, ko se pojavi, češ da zanj nikoli niso izdali dovoljenja.

Še vedno dobra promocija
Na družbenih omrežjih so se oglasili ljudje, ki so prepričani, da se bodo cerkveni ugovori na koncu izkazali za kontraproduktivne. "Zdaj bodo magija, uroki in čarovništvo deležni še toliko večje pozornosti," je pripomnila ena od bralk časopisa Komsomolska Pravda. Nekdo drug pa dodaja: "Cerkev misli, da je edina, ki lahko priredi množični spektakel." Spet tretji si je zamislil boljšo lokacijo za postavitev očesa: "Najprimernejše mesto zanj bi bilo ameriško veleposlaništvo." Seveda pa na Twitterju ni manjkalo šal, ki so vlekle vzporednice med predsednikom Putinom in zlobnim Sauronom, ki v Tolkienovih knjigah gleda skozi vsemogočno oko, pa seveda tudi med Rusijo in fiktivnim Mordorjem.