Kritik časopisa Vedomsti je režiserja pohvalil, češ da
Kritik časopisa Vedomsti je režiserja pohvalil, češ da "ga ne skrbi nevarnost, da se ga bo prijela etiketa propagandnega režiserja zaradi vplivov, ki so našemu narodu tuji". Foto:
Film Veseljaki se močno naslanja na Priscilo, kraljico puščave; film popisuje dan v življenju petih travestitov, ki svoj vsakdan opisujejo novinarju.
Čeprav je bila homoseksualnost v Rusiji dekriminalizirana leta 1993, pa dve desetletji pozneje homofobija ostaja široko razširjena in družbeno sprejemljiva. Foto: EPA
Nikita Mihalkov
Avtorji filma niso niti poskušali spraviti filma mimo nadzora Nikite Mihalkova, najslavnejšega (in v Kremlju najbolj dobrodošlega) ruskega režiserja. Foto: EPA

Novi zakon, ki ga je junija podpisal predsednik Putin, dovoljuje prepoved prireditev, ki bi se jih dalo interpretirati kot "propagando homoseksualnosti mladoletnim"; ukrep, ki so ga javno napadli tudi številni zvezdniki od Stephena Frya pa do Lady Gaga, ruske oblasti za zdaj bolj uporabljajo za grožnjo, kot pa da bi ga zares izvajale.

Zato najbrž niti ni presenetljivo, da selektorji Kinotavra, enega od osrednjih poletnih filmskih festivalov, v svoj program niso hoteli sprejeti Zimskega potovanja, strastne ljubezenske zgodbe o opernem pevcu, ki se nesmrtno zaljubi v malega kriminalca z ulice. "Organizatorji festivala so se znašli v neprijetnem položaju, ker zakon kljub vsemu obstaja, in pametneje se jim je zdelo ne vpletati," je razmere za tiskovno agencijo AFP opisal režiser filma Sergej Taramajev. "Člani žirije so mi priznali, da prav v tem tiči razlog, da nas niso sprejeli na Kinotavr."

Pri Mihalkovu nima niti smisla poskušati
Soscenarist Ljubov Lvova opozarja, da se organizatorji festivalov pač bojijo, da jim bo država naslednje leto zmanjšala ali odvzela denarna sredstva, če ne bodo igrali po pravilih in če bodo predvajali Zimsko potovanje. Taramajev zato svojega filma sploh ni prijavil na osrednji ruski filmski festival, moskovski, ki se ga je letos na večer ob slovesnem odprtju udeležil sam Brad Pitt; obenem ga je bojkotiral tudi zato, ker nasprotuje stališčem organizatorja festivala, legendarnega ruskega režiserja Nikite Mihalkova: "Vedno je zvest partijskim stališčem in je tudi izrazito političen režiser, zato nam je bilo jasno, da nas ne bodo sprejeli."

Kljub temu je filmskega kritičarka časopisa Kommersant o Zimskem potovanju zapisala, da "bi bil videti super na vsakem evropskem festivalu", in pohvalila "naravno" igro Jevgenija Tkačuka, v časopisu Vedomsti pa so film označili kot "zelo resen in subtilen umetniški podvig". Na obeh manjših festivalih, kjer film dejansko so predvajali - v Viborgu v vzhodni Rusiji in na moskovski Premieri - so ga tudi nagradili.

Ljubezen ne premaga vsega
Film, ki si je naslov sposodil pri Schubertovem glasbenem ciklu Winterreise, je zgodba o mladem študentu glasbe, Eriku, ki se zaradi svojih "nečustvenih nastopov" nikakor ne more dvigniti nad sivo povprečje svojih sošolcev - vse dokler njegovega bistva ne pretrese naključno srečanje z mladim moškim, ki bi mu bil težko manj podoben. Lioha je maničen, vulgaren, odkrito homofoben mladenič iz provincialnega mesta. Kljub na videz nepremostljivemu prepadu med njima se med fantoma splete nekakšna vez, ki pripelje tudi do poljuba (na koncu Lioha sicer ni sposoben preseči svojih predsodkov).

Avtorji filma so prepričani, da film cenzorske oznake "ogled mladoletnim prepovedan" ni dobil zaradi prizorov popivanja in preklinjanja, ampak prav zaradi enega samega prizora poljuba - a so vseeno silno presenečeni, da jim je ministrstvo za kulturo predvajanje sploh dovolilo. "V ta čudež še vedno ne verjamemo čisto," je bil iskren Lvova.

V Rusiji, kjer so istospolna razmerja legalizirali leta 1993 (zdravstvena stroka je homoseksualnost med duševne bolezni nehala uvrščati šele leta 1999), v filmih še niso videli ogromno istospolno usmerjenih junakov. Za prvi posovjetski film s tovrstno tematiko velja Stvarjenje Adama (1993), film o moškem, ki se zaljubi v svojega angela varuha. Leta 2009 je nato izšla še drama Veseljaki, ne nenaklonjena, a kljub temu tragična zgodba o transvestitih, ki delajo v nekem moskovskem nočnem klubu.

Protagonista Zimskega potovanja sicer raje vidita, da se filma ne opisuje kot "gejevsko zgodbo". "To ni gejevska drama," trdi Vladimir Mišukov, ki v filmu igra moskovskega bolničarja, zaljubljenega v Erika. "Svet ima veliko plati, tako kot ljudje. To je zgodba o romantičnem odnosu do življenja." Junak je istospolno usmerjen, razlaga režiser, ker to samo še poudari njegovo odtujenost in osamljenost na svetu. "Naredili smo ga geja zato, ker smo hoteli poudariti njegov konflikt s svetom."

"Nismo snemali Batmana"
"Seveda bomo pritegnili določen segment občinstva, prav gotovo," je samozavesten Taramajev. "Ko smo film snemali, tako ali tako nismo računali, da bo nastal blockbuster tipa Vitez teme. (...) O redni distribuciji se še pogajamo, a za zdaj nismo dosegli še ničesar oprijemljivega."