Povratek iz brezna (Back from the Abyss) je zgodba o avstrijskem raziskovalcu in svetovnem prvaku Herbertu Nitschu, ki se je po hudi nesreči ponovno postavil na noge. Foto: YouTube
Povratek iz brezna (Back from the Abyss) je zgodba o avstrijskem raziskovalcu in svetovnem prvaku Herbertu Nitschu, ki se je po hudi nesreči ponovno postavil na noge. Foto: YouTube

Večkratna prejemnica emmyjev je slovenskih korenin, saj se je njena prababica rodila na Kočevskem. Po besedah vodje festivala Branka Ravnaka bo ob tej priložnosti predstavila svojo zgodbo o uspehu, postanek v Sloveniji pa izkoristila tudi za obisk krajev svojih prednikov in iskanje daljnih sorodnikov.

Med 400 let starimi artefakti
Povratek iz brezna je zgodba aktualnega svetovnega prvaka s 33 svetovnimi rekordi, ki se je skoraj končala tragično, a se je z železno voljo iz invalidskega vozička ponovno postavil na noge. Na ogled bo tudi 3D fotogrametrija finskega globokomorskega raziskovalca in fotografa Karija Hyttinena, ki omogoča živ pogled na več kot 400 let stare potopljene artefakte Baltskega morja. Program obljublja še zgodbo britanskega fotografa in globokomorskega raziskovalca Leigha Bishopa o iskanju razbitin nizozemske ladje na obalah Afrike.

Festivalsko dogajanje se bo začelo danes s projekcijami za mlade, starejše in invalide v večnamenski dvorani Term Zreče. V petek popoldne bodo odprli še razstavo podvodne fotografije, na kateri se bo med drugim predstavil avstrijski fotograf Andreas Franke s serijo fotografij, ki jih je razstavil pod morjem in tako postavil mejnik v podvodni fotografiji. Vrhunec dogajanja se bo odvil v soboto bo v kulturnem domu Slovenske Konjice z večernimi projekcijami ter podelitvijo morskega konjička za najboljši film. V osmi izdaji si želijo po Ravnakovih besedah še okrepiti svoje mesto v družbi starejših in večjih tovrstnih festivalov.