Alejander González Iñárritu je že drugič zapored prejel nagrado Združenja ameriških režiserjev. Lani je prejel nagrado za najboljšo režijo za film Birdman, ki je kasneje osvojil oskarja za najboljši film. Foto: Reuters
Alejander González Iñárritu je že drugič zapored prejel nagrado Združenja ameriških režiserjev. Lani je prejel nagrado za najboljšo režijo za film Birdman, ki je kasneje osvojil oskarja za najboljši film. Foto: Reuters
Povratnik
Producenti Povratnika polagajo v letošnjo podelitev oskarjev velike upe. Film je nominiran v 12 kategorijah, vključno z najpomembnejšimi - za najboljši film, najboljšega režiserja in najboljšega igralca v glavni in stranski vlogi. Foto: Blitz Film
Davidu Nutterju je nagrado za režijo zadnje epizode pete sezone Igre  prestolov izročila igralka Angela Bassett.
Davidu Nutterju je nagrado za režijo zadnje epizode pete sezone Igre prestolov izročila igralka Angela Bassett. Foto: Reuters

Tudi lani je bilo tako, ko so ameriški režiserji mehiškega kolega nagradili za režijo filma Birdman, Ameriška filmska akademija pa ga je nato nagradila tako z oskarjem za najboljši film kot režijo. Če se bo 28. februarja, ko bodo s podelitvijo najprestižnejših kipcev v Hollywoodu sklenili sezono nagrad, zgodovina ponovila, bi Iñárritu postal prvi režiser v več kot 60 letih, ki bi nagrado osvojil dve leti zapored.

S priznanjem združenja DGA, prejel ga je seveda za film Povratnik, se Iñárritu pridružuje družbi režiserjev, ki so jih stanovski kolegi dvakrat nagradili s svojo najpomembnejšo nagrado. To so Ang Lee, Francis Ford Coppola, Clint Eastwood, George Stevens, David Lean, Ron Howard in Joseph Mankiewicz. Steven Spielberg je edini, ki je bil nagrajen trikrat.

"Moč te države je v njeni raznolikosti"
Iñárritu je bil ob prevzemu nagrade (izročil mu jo je režiser Kraljevega govora Tom Hooper) vidno ganjen. "Resnično nisem pričakoval, da bom nagrajen ... Ohromljen sem. Vendar, kot mi je danes dejal Ridley Scott, moški ne jočejo." V govoru se je spomnil na pred dvema letoma preminulega očeta, nagrada pa mu predstavlja potrditev in sprejem njegove rodne Mehike. V zaodrju je bil po poročanju Variety še kritičen do predloga enega izmed republikanskih kandidatov za predsednika ZDA Donalda Trumpa o postavitvi zidu na meji z Mehiko. "Moč te države je v njeni raznolikosti. Postavitev zidu pa bi to izdala," je povedal režiser.

S Povratnikom je premagal Toma McChartyja (V žarišču), Adama McKaya (Velika poteza), Georgea Millerja (Pobesneli Maks: Cesta besa) in Ridleyja Scotta (Marsovec). McCarthy, McKay in Miller so poleg Iñárrituja prav tako nominirani še za oskarja za najboljšo režijo, z njimi tudi Lenny Abrahamson (Soba), medtem ko se Scott tokrat ni uvrstil v peterico.

Nagrada za režijo Igre prestolov
Združenje je na sobotni podelitvi nagradilo še režiserja Davida Nutterja za zadnjo epizodo pete sezone Igre prestolov Mother’s Mercy, v kategoriji najboljše humoristične serije je slavil Chris Addison (za Veep, epizodo Election Night). Za najboljšo režijo v kategoriji TV-film ali serija je nagrajena Dee Rees za biografsko zgodbo o bluesovski pevki Bessie Smith. Med dokumentarnimi filmi je najbolj prepričal Matthew Heineman z zgodbo o mehiških narkokartelih Cartel Land.

Alexu Garlandu, ki je prejel nagrado za režijski prvenec (Ex Machina) je nagrado izročil Steven Spielberg in ob tem dejal, da če bi priznanje obstajalo že tedaj, bi jo brez dvoma osvojila Orson Welles za Državljana Kana in John Singleton za Fante iz soseščine. O nagrajencih odloča 16.000 članov združenja, podelili pa so 68 priznanj.