Roger Lloyd-Pack (na sredini) je veljal za enega najbolj priljubljenih obrazov humorističnih nanizank svoje generacije. Foto:
Roger Lloyd-Pack (na sredini) je veljal za enega najbolj priljubljenih obrazov humorističnih nanizank svoje generacije. Foto:
Mednarodno razpoznavnost mu je prinesla manjša vloga v enem izmed filmov o Harryju Potterju.

Igralec, ki je med drugim nastopil tudi v humoristični seriji Vikarka iz Dibleyja ter nastopil v filmu Harry Potter in ognjeni kelih, je umrl po boju z rakom na trebušni slinavki, je sporočil njegov agent.

Leta 1944 v severnem Londonu rojeni Lloyd-Pack je bil vsestransko nadarjen igralec, ki se je pojavljal tako v komedijah kot tudi v dramah ter redno nastopal v Shakespearjevem gledališču Globe v osrednjem Londonu. Študiral je na londonski Kraljevi akademiji dramskih umetnosti, na oder pa je prvič stopil v Northamptonu. Bil je tudi zagret političen aktivist, ki se je zavzemal za levičarske cilje, na primer za jedrsko razorožitev.

Trigger: breme in blagoslov
Svojo prvo priložnost pri filmu je dobil leta 1968, ko je odigral manjšo vlogo v Magu, prepoznavnost pa mu je prinesla prav vloga Colina Balla - Triggerja, ki jo je dobil leta 1981. Lloyd-Pack je imel do vloge sicer ambivalenten odnos, imenoval jo je za blagoslov in prekletstvo hkrati. "Zame kot igralca je neverjetno, da sem se znašel v seriji, ki je bila in je še danes uspešna. Nikamor pa ne morem, da ne bi vsi govorili o tem." Obenem je bil Lloyd-Pack poleg Nicholasa Lyndhursta (Rodney) in Davida Jasona (Del Boy) edini igralec, ki se je pojavil tako v uvodni kot tudi v sklepni epizodi nanizanke, zadnjič je v Triggerjeve čevlje stopil za posebno božično epizodo leta 2003.

Del Boyevo slovo
Za poklon umrlemu kolegu so se Britanci obrnili na Davida Jasona, ki je ob njem v ducat epizod klasične britanske komedije briljiral v vlogi Del Boya: "Vest o Rogerjevi smrti me je zelo razžalostila. Bil je zelo prijazen, tih in skromen igralec, s katerim je bil užitek delati. Čeprav je v Samo bedakih in konjih igral preprosto dušo Triggerja, pa je bil inteligenten mož in odličen igralec, sposoben različnih vlog. S toplino se bom spominjal vseh zabavnih trenutkov, ki sva jih doživela skupaj."