87. podelitev nagrad oskar se bo 22. februarja 2015 odvila v gledališču Dolby v Los Angelesu. Foto: Reuters
87. podelitev nagrad oskar se bo 22. februarja 2015 odvila v gledališču Dolby v Los Angelesu. Foto: Reuters
Letos je tujejezičnega oskarja dobila Italija oz. film Neskončna lepota Paola Sorrentina, ki je gledalce previloma delil na navdušene in zdolgočasene.
Slovenski kandidat, drama Zapelji me, se ni prebil iz širšega izbora.
V filmu Ida sredi 60. let prejšnjega stoletja na Poljskem mlada Anna, preden sprejme nunske zaobljube, obišče svojo teto, sodnico in nekdanjo tožilko, povezano z Stalinovim režimom. Razkrije ji njeno pravo ime in družinsko skrivnost - Annini oziroma Idini starši so bili med vojno umorjeni Judje. Skupaj se podata na pot odkrivanja preteklosti Foto: Imdb
Timbuktu
Akademija je, vsaj za zdaj, v izboru ohranila več držav, na katere ponavadi ne pomislimo v zvezi z oskarji, denimo Mavretanijo in Estonijo. Foto: Liffe

Prav tako je bilo moč predvideti, da bodo v končnem izboru neizprosna ruska politična drama Leviatan režiserja Andreja Zvjagintseva in argentinska uspešnica, v domovini silno nagrajevana komedija Relatos salvajes (Divje zgodbe). V naboru sta še švedska zimska eksistencialna drama Višja sila in venezuelski biografski film o Simonu Bolivarju, Libertador. (S približno 50-milijonskim proračunom velja za eno največjih latinoameriških produkcij vseh časov.)

Poleg Leviatana in Višje sile smo lahko prejšnji mesec na Liffu ujeli tudi Timbuktu režiserja Abderrahmana Sissaka, prvi za oskarja prijavljeni film Mavretanije v zgodovini, ki je zdaj prišel tudi v ožji izbor.

Skrajšani seznam je - po abecednem redu držav - v celoti takle:

Argentina: Relatos salvajes / Wild tales, r.Damián Szifrón
Estonija: Mandariinid / Tangerines, r. Zaza Urushadze
Gruzija: Simindis kundzuli / Corn Island, r. George Ovašvili
Mavretanija: Timbuktu, r. Abderrahmane Sissako
Nizozemska: Lucia de B. / Accused; r. Paula van der Oest
Poljska: Ida, r. Paweł Pawlikowski
Rusija: Leviatan (Leviafan) / Leviathan; r. Andrej Zvjagincev
Švedska: Višja sila (Turist) / Force Majeure; r.Ruben Östlund
Venezuela: Libertador / The Liberator, r. Alberto Arvelo

V končno deveterico se, tako narekujejo pravila, vedno uvrsti tistih šest filmov, ki so v glasovanju več sto članov Akademije dobili največ točk, poleg tega pa še trije taki, ki jih je izbral Izvršni komite nagrade oskar za najboljši tujejezični film.

Izbor bo treba še enkrat oklestiti
A uradnih nominirancev bo seveda samo pet: končni rez bodo opravili posebej izbrani komiteji v New Yorku, Los Angelesu in letos prvič tudi Londonu, ki bodo med 9. in 11. januarjem gledali po tri filme na dan in nato glasovali. Pet nominirancev bo znanih 15. januarja, skupaj z vsemi ostalimi oskarjevskimi kategorijami.

87. podelitev nagrad oskar se bo 22. februarja 2015 odvila v gledališču Dolby v Los Angelesu.

Kdo so največji osmoljenci?
Seveda je, tako kot pri vsaki oskarjevski kategoriji, tudi tukaj mogoče govoriti o imenih, ki smo jih v končnem izboru pričakovali, pa jih ni. Največje presenečenje je gotovo izpust letošnjega zmagovalca festivala v Cannesu, turške drame Zimsko spanje v režiji Nurija Bilge Ceylana. Nekateri so uspeh napovedovali Mamici, kanadski melodrami mladega Xavierja Dolana, ki je bila prav tako nagrajena v Cannesu (z nagrado žirije).

Akademija se tudi ni zmenila za canskega dobitnika nagrade Un Certain Regard, madžarski film Beli bog (r. Kornel Mundruczo) ali pa za globalno hvaljeno socialno dramo bratov Dardenne, Dva dneva, ena noč, ki je bila belgijski kandidat. Slovenija je kandidirala Zapelji me Marka Šantiča.

Ida, Višja sila in Leviatan, trije močni kandidati za končno peterico, se že lahko pohvalijo z nominacijami za zlati globus za najboljši tujejezični film, prav tako kot estonske Mandarine. Mandariinid je vojna drama, postavljena v leto 1992 ter v estonsko vasico v Abhaziji, kjer je ostal le še en kmet, ki skrbi za svojo letino sadja iz naslova in neguje ranjene vojake z obeh strani spopada. V isti regiji se mudi drama Corn Island, zmagovalka letošnjega festivala v Karlovih Varih: gre za vojno dramo o trmastih kmetovalcih, ki se odvija skoraj brez besed. Nizozemski kandidat Accused, edini film na seznamu v ženski režiji, je psihološki triler, osnovan na kontroverznem sojenju medicinski sestri, ki je bila obsojena na dosmrtni zapor, ker je v njeni oskrbi umrlo devet otrok.